Majdnem 300 halottja van az Ukrajna fölött lelőtt Boeing 777-esnek

háború
2014 július 17., 20:50
comments 187

Csütörtök délután 60 kilométerre az orosz határtól, Donyeck körzetében lezuhant egy Boeing 777-es utasszállító. Amszterdamból tartott a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba, a fedélzetén 280 utassal és 15 fős személyzettel. Valaki lelőtte, amikor 10 km magasan járt.

photo_camera Fotók: DOMINIQUE FAGET / AFP

Az ukrán kormány szerint a gép vészjelzést nem adott le, és minden jel szerint szeparatisták egy Buk föld-levegő rakétája szedte le. Az orosz párti szeparatisták tagadnak, és a kijevi kormányt vádolják a katasztrófával. Közben viszont a szakadárok levették a Twitterről a posztot, amiben a rakétával dicsekedtek.

Az amerikai hírszerzés is föld-levegő rakétáról tett jelentést, de hogy melyik fél lőtte, azt nem közölték. Az ukrán belbiztonság, az SBU vezetője Valentyn Nalivaychenko elmondta, hogy lehallgattak egy telefonbeszélgetést, amiben két orosz katonai hírszerző arról beszél, hogy nem egy teherszállító, hanem egy utasszállító gépet lőttek le. Ez az állítólagos bizonyíték.

Obama és Putyin telefonon egyeztetett, a maláj miniszterelnök vizsgálatot kezdeményezett. Az arany ára elindult felfelé a katasztrófa után. A légitársaságok sorra bejelentették, hogy mostantól nem repülnek Kelet-Ukrajna fölött, és minden repülő elkerüli a térséget.

UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-CRISIS-MALAYSIA

A BBC szerint a gépen 154 holland, 27 ausztrál, 23 malajziai, 11 indonéziai, 6 brit, 4 német, 4 belga, 3 Fülöp-szigeteki és egy kanadai volt. (A többi utast még nem számolták össze, az eddigi információk szerint 23 amerikai volt a gépen.) A holland külügyminisztérium nem tud magyar áldozatról. A roncsok körül rengeteg holttest, leszakadt végtag és belső szerv hevert, a helyszínre tűzoltók és szeparatista fegyveresek mentek, akik nem mindenkit engednek oda. A lázadók 3 napos tűzszünetet ajánlottak az ukránoknak.

Petro Porosenko ukrán államfő utasította a hadsereg vezérkarát, hogy dolgozzon ki új taktikát, ami külföldi fegyveres erők közvetlen bevonását teszi lehetővé az ukrajnai katonai műveletekbe. A pilótákat már áprilisban figyelmeztették arra, hogy az ukrán légtér veszélye, és a héten már lelőttek két teherszállítót Ukrajnában.

photo_camera Gyászolók a kijevi holland nagykövetség előtt (Fotó: AFP / Szergej Szupinszkij)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.