Tudja, kik a világ tán legerőszakosabb férfiai?

bűnügy
2014 július 17., 04:53
comments 338
photo_camera Spencer Platt / Getty Images

A reáltudományok világa a férfiak klubjának tűnik. A területen oktató professzorok 75 százaléka férfi, jellemzően ők vezetik a kutatásokat is.

Ennek nem feltétlenül kéne így lennie. Az egyetemet még legalább annyi, ha nem több nő, mint férfi kezdi meg, de idővel a többségük kikopik. Mindennek egyszerű oka lehet, hogy a területen dolgozó férfiak egy most publikált tanulmány szerint nagy rendszerességgel zaklatják kolléganőiket.

Kate Clancy, az Illinois-i Egyetem antropológusprofesszora még 2012 januárjában engedte át a Scientific American című lapban vitt rovatát egy anonimitást kérő vendégszerzőnek, akik az őt ért zaklatásokról írt.

"A professzorom gyakran viccelődött azzal, hogy csak csinos nők dolgozhatnak neki, ami elbizonytalanított abban, hogy vajon az eszem és a képességeim számítanak-e egyáltalán" - írta a Hazed néven publikáló szerző, aki arról is beszámolt, hogy a professzora viselkedése a diákokat is felbátorította, így rendszeresen az ő szexuális élete volt az órák témája, és hangos megjegyzéseket tettek nagy mellére is.

A cikkre kommentek és olvasói levelek tömege érkezett, ezekben több tudós nő számolt be hasonló tapasztalatairól. Clancy összeállt pár kollégájával - Katie Hinde-vel a Harvardról, Robin Nelsonnal a Skidmore College-ből és Julienne Rutherforddal az Illinos-i Egyetemről. 666 tudós megkérdezésével végzett kutatásukból arra jutottak, hogy

a tudomány világában egészen megdöbbentő méreteket öltött a nők zaklatása.

  • A megkérdezettek kétharmada számolt be valamilyen szexuális zaklatásról.
  • Húsz százalékukat fizikailag is zaklatták vagy megerőszakolták.

A zaklatás célpontjai jellemzően a nők voltak: 71 százalékuk jelezte ezt, 26 százalékuk pedig még fizikai támadást is, szemben a férfiak 41, illetve 6 százalékával.

A nemek között a támadások jellegében is lényeges különbség van. Míg a férfiakat általában kollégáik zaklatják, a nőket főnökeik szokták - azok a tudósok, akiktől tanulni akarnának. Márpedig annak, ha valakit a feljebbvalója zaklat, komoly hatása lehet a produktivitásra, egyben demotiváló is, ami egyből meg is magyarázza, hogy idővel miért kopnak ki a nők a tudomány világából. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.