A szegényügyi államtitkár üzeni a szegényedőknek, hogy nem is szegényednek

POLITIKA
2014 július 20., 10:06
comments 219

Czibere Károly, az új kormány szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára interjút adott a Népszabadságnak, és jól el is magyarázta, hogy hülyeség a magyar társadalom elszegényedését mutató statisztikákra figyelni. A tételmondat:

„Nem szabad azt az érzetet sugallnunk, hogy itt valami nagyon drámai folyamat történik.”

Pedig romlottak Magyarország jövedelemegyenlőtlenségi mutatói.

De Czibere erre azt mondja, nemzetközi összehasonlításban ezek a számok hasonlóak a németországihoz vagy a svájcihoz, és jobbak, mint Olaszországban vagy Franciaországban.

Persze Svájcban a legszegényebbek is jobban élnek, mint Magyarországon. Ezt mutatja a deprivációs index, ami azt méri, hogy a magyarok hány százaléka nem engedhet meg magának napi háromszori étkezést, internetkapcsolatot vagy évi kétheti nyaralást.

Magyarország deprivációs indexe is romlott az elmúlt években.

Czibere erre azzal védekezett, hogy bizonyos indexek közben javultak (a válság alatt például a mobillal és tévével való ellátottság bővült), a részindexekben, amikben rossz az ország, azokban meg sose volt jó. Érvelésből ötös!

A létminimum alatt élők aránya is nőtt.

Itt pedig a mérés rossz Czibere szerint. Erről majd el is akar beszélgetni a Központi Statisztikai Hivatallal.

A teljes interjú itt olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.