A választásokhoz kellenek a kormánynak a közmunkások

Tbg
POLITIKA
2014 július 23., 10:12
comments 33

Elég durva adatokkal lepte meg a nyilvánosságot a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): 113 ezer fővel csökkent az alkalmazásban állók létszáma idén áprilisról májusra.

Az ok, mint arra a Policy Agenda nevű elemzőcég rámutat: a közmunkások létszámának radikális csökkentése. Vagyis a kormány a választásokra időzítette a közfoglalkoztatottság felfuttatását, most hogy elmúltak az izgalmak, visszamehettek az utcára az emberek.

Ebből a 113 ezerből ráadásul 67 ezer nem is kap semmilyen szociális ellátást vagy álláskeresési támogatást.

Tudják, a közmunka az, ami ugyan a gazdaságon sokat nem segít, de valamiféle állami minimálbérhez juttatja a munkanélküli embereket.

A Policy Agenda ugyanakkor rámutat, hogy hamarosan újra szüksége lesz erre a százezer emberre a kormánynak, hiszen közelegnek az önkormányzati választások (október 12-én lesznek), tehát várható, hogy ezt a több mint százezer embert októberre megint visszaveszik.

Havi kétszázezres fixszel

A dolog másik pikantériája az, hogy a kormány azt hangoztatta, 2014-ben átlagosan kétszázezer embert juttatnak munkához. Ez azonban két okból kifolyólag aligha tartható:

1.) Ha a havi átlagot tartani akarják, már most 250 ezer embernek kéne közmunkáznia.

2.) Az államnak nincs is erre pénze: ha egy közmunkás bére és az egyéb költségek cca. 115 ezer forintba kerülnek az állmnak, összesen 270 milliárd forintra lenne szüksége, hogy ezt a bértömeget kifizesse, ám jelenleg csak 231 milliárd forint áll rendelkezésére.

(Nemrég csaptak hozzá a kerethez 43 milliárd forintot, ez is azt bizonyítja a PA szerint, hogy újra felcombosítják a közmunkáztatást.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.