A szabadságunkért, a földünkért, az országunkért küzdünk, mondja az ukrán miniszterelnök

külföld
2014 július 24., 08:25
comments 233

Oroszországnak egy célja van, ez pedig Ukrajna megsemmisítése, mondta az Euronewsnak adott, csütörtök este sugárzandó interjújában Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

"A szabadságunkért, a földünkért, az országunkért és a jövőnkért harcolunk" - mondta.

Elutasította, hogy az ország keleti részén élők el lennének nyomva:

"Először is had fogalmazzak teljesen egyértelműen: az ukrán elnökök, miniszterelnökök és kormánytagok többsége Kelet-Ukrajnából származott" - mondta.

Azt is, hogy Kelet-Ukrajnának jelentős képviselete van a parlamentben, emellett van helyi parlamentjük is. Épp ezért a föderalizációs terveket az orosz propaganda Ukrajna feldarabolását és bekebelezését célzó tervnek minősítette. De decentralizációra szerinte is szükség van, állítása szerint a cél az, hogy a keleti megyéket Kijevből kinevezett kormányzók helyett helyben választott kormányzók vezessék.

Amúgy szerinte Kelet-Ukrajna lakóinak többsége nem ellenséges Kijevvel szemben. "De amikor Szlovjanszkban belenéztem azoknak a szemébe, akiket az ukrán hadsereg felszabadított, azt láttam, hogy bár lehet, hogy nem szeretnek minket, az biztos, hogy gyűlölik az orosz gerillákat" - mondta.

Arra, hogy van-e lehetőség a helyzet rendezésére, igennel felelt. Szerinte ehhez négyoldalú tárgyalások kellenek az USA-val, az EU-val és Oroszországgal. És feltétele a megállapodásnak, hogy a lázadás felelőseit bebörtönözzék.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.