Sokkal kevesebb víz van az exobolygókon, mint gondolták

tudomány
2014 július 25., 18:23
comments 15

Minden eddiginél pontosabban sikerült megmérni egy, illetve egyből három exobolygó légkörében a víz mennyiségét. A Cambridge-i Egyetem kutatói Nikku Madhusudan vezetésével a Hubble űrteleszkóp méréseit elemezték.

Ez alapján a három fantázadús nevű bolygó, a HD 189733b, a HD 209458b és a WASP-12b gázóriások légkörében tized-ezredannyi víz van, mint amennyinek a bolygóképződés standard modellje alapján lennie kéne.

A Jupiterhez hasonló, de annál sokkal forrób, 900-2200 fokos felszíni hőmérsékletű óriások amúgy pont méretük és hőmérsékletük alapján tüntek ideális jelöltnek a víz utáni kutatásra. A nagy hő miatt valószínűsíthető volt, hogy a légkörükben vízpára is lesz. Volt is, de például a HD 209458b légkörében csak 4-24/egymillió arányban.

De azért van öröm is az ürömben. Még soha más bolygón nem végeztek ilyen pontos méréseket bármilyen vegyi anyag jelenlétéről, így Madhusudan szerint "most már minden eddiginél nagyobb bizonyossággal állíthatjuk, hogy vizet találtunk egy exobolygón".

A felfedezés ugyanakkor azt is jelenti, hogy még a korábban feltételezettnél is nehezebb lehet vizet találni az univerzumban. (Via University of Cambridge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.