Debreceni tudósok kimutatták: a marihuána legyőzi a pattanásokat!

Egészségügy
2014 július 26., 07:20
comments 188

A Magyar Tudományos Akadémia közölte a nagy hírt: egy debreceni kutatócsoport feltárta, hogyan gyógyítja a marihuána a pattanásokat.

Bíró Tamás és a Debreceni Egyetemen dolgozó kollégái a kannabidiol nevű hatóanyag szerepét vizsgálták. Arra jutottak, hogy gyulladáscsökkentő, valamint a faggyútermelést és sejtnövekedést mérséklő hatása van. Nemzetközi gyógyszercégek bevonásával hamarosan klinikai kísérleteket indítanak.

"Az egyik leggyakoribb bőrbetegség, az akné (pattanásosság) kórosan fokozott faggyútermeléssel, gyulladással és a sejtek túlburjánzásával jellemezhető, amit a kannabidiol (CBD) – az általunk azonosított új hatásmechanizmuson keresztül – jelentősen mérsékelt; ezért eredményeink felvetik a CBD (kannabidiol) terápiás alkalmazhatóságát a kórkép hatékony kezelésében” – összegezte a kutatás jelentőségét Bíró Tamás.

Eredményeikről a The Journal of Clinical Investigation című lapban is beszámoltak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.