Hagyja el Líbiát, aki bírja!

háború
2014 július 27., 19:17
comments 28

Több európai ország is Líbia mielőbbi elhagyására szólította fel állampolgárait vasárnap, miután a hétvégén folytatódtak a heves harcok az iszlamisták és a szekuláris erők között az észak-afrikai ország két legnagyobb városában. Nagy-Britannia, Németország, Hollandia, Franciaország, Olaszország és Spanyolország is ilyen felszólítást adott ki. Róma közölte, hogy már több mint száz olaszt menekített ki Líbiából.

Bengáziban az elmúlt két napban ismét összecsaptak az Halifa Haftár lázadó tábornokhoz hű szekuláris erők az iszlamista milíciákkal. A harcokban Haftár csapatai négy katonai tábort visszaszereztek az iszlamistáktól. A bengázi harcokban jelentések szerint polgári épületeket is találatok értek.

Heves harcok folytak a főváros, Tripoli repterének közelében is, ahol már két hete küzdenek egymás ellen. A reptér mellett lángra kapott egy bevásárlóközpont és egy piactér is. A vasárnapi harcokban 38 ember vesztette életét. Szintén Tripoliban fegyveresek megtámadták a brit követség konvoját is, de személyi sérülés nem történt.

Az olajban gazdag észak-afrikai országban a néhai Moammer Kadhafi hatalmának 2011-es megdöntése óta kaotikus állapotok uralkodnak, a kormány nem képes ellenőrzése alá vonni az országot, illetve lefegyverezni a forradalom óta szabadon garázdálkodó fegyveres csoportokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.