Még mindig nem tudni, hogy hogyan dönti el a rendőr, hogy részeg-e a bringás

közlekedés
2014 július 27., 06:00
comments 34

A hatályos KRESZ rendelkezése szerint kerékpáros esetében az ittasság akkor valósít meg jogsértést, ha a kerékpáros e miatt nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban, amely szabálysértésnek minősül.

Na most ezzel csak annyi a baj, hogy senki nem mondta még meg, hogy mi az a biztonságos vezetésre képes állapot. A rendőrség pénteken közzétett közleményében is csak azt az iránymutatás van, hogy mikor kell egy rendőrnek megállítani és az ittasságot ellenőrizni egy bringásnál. Eszerint akkor indokolt leinteni és kérdőre vonni a kerékpárost, ha

a járművezető közlekedési magatartása, viselkedése vagy testi tünetei alapján (mint, például a kéz és a láb együttmozgásának nehézségei, egyensúlyzavar, állás-, járásképtelenség, kézremegés, akadozó beszéd, agresszivitás vagy labilis érzelmi állapot) arra lehet következtetni, hogy valamilyen vezetési képességre hátrányosan ható szer fogyasztása miatt nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban.

Ennyi. Hogy utána mi történik, hogyan csekkolja a járőr, hogy mennyi a pálya, mi alapján büntet, és kit enged tovább, nem tudni. De megnyugtatás képpen: 

A rendőrség továbbra is kiemelt fontosságú feladatának tekinti a közlekedők biztonságát, a közúti közlekedési balesetek számának visszaszorítását.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.