Vége a tűzszünetnek Gázában: aknagránát ölt meg egy izraeli katonát

külföld
2014 július 27., 06:46
comments 24

Szombat este nyolckor járt le az ideiglenes, humanitárius tűzszünet Izrael és a Hamasz közt. A zsidó állam nemzetbiztonsági kabinete bejelentette, hogy az ENSZ kérésének eleget téve meghosszabbítja azt négy órával, éjfélig. A nemzetbiztonsági kabinet ülésén végül úgy határoztak, hogy vasárnap éjfélig kitolják a fegyvernyugvást, azzal a feltétellel, hogyha a Hamasz elkezd rakétákat lőni, azonnal lefújják azt.

photo_camera AFP PHOTO/GIL COHEN-MAGEN

A jeruzsálemi bejelentés után a Hamasz azonnal közölte, hogy elutasítják a tűzszünet meghosszabbítását, szerintük Izrael nem tett eleget a megállapodásnak. Fauzi Barhúm szerint:

"A humanitárius tűzszünet nem érvényes az izraeli harckocsik visszavonása nélkül a Gázai övezetből, ha az emberek nem tudnak visszatérni otthonaikba, és a holttesteket szállító rohamkocsik nem tudnak szabadon közlekedni az övezetben"

A Hamasz tartotta is magát a tűzszünet felrúgásához, újrakezdte a rakétatámadásokat. Hét rakétát lőttek ki Izrael felé, kettőt Tel-Aviv térségébe.

A tűzszünet alatt Gázában az utcán heverő holttesteket gyűjtötték össze, a romok alól 147 ember földi maradványait emelték ki. A 19 napja tartó konfliktus óta már 1047 ember halt meg a Gázai övezetben, hatezren megsérültek, többségük civil. Szombat este két izraeli katona is életet veszte a kórházban.

photo_camera AFP PHOTO / MOHAMMED ABED

Vasárnapra virradóra egy a Gázai övezetből kilőtt aknagránát ölt meg egy izraeli katonát, így már negyvenháromra nőtt a harcokban elesett izraeli katonák száma.

Update: vasárnap fél tízkor az Izrael Védelmi Minisztérium is bejelentette, hogy folytatják a Hamasz elleni katonai akciót a Gázai övezetben. (BBC/MTI/Al Jazeera)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.