Minden külföldit evakuálnak Líbiából

külföld
2014 július 28., 05:19
comments 24

Egyre jobban kiszélesedik Líbia fővárosában a harc a kormány különleges erői és az iszlamista fegyveresek közt. Kadhafi  2011-es bukása óta az országban kaotikus állapotok uralkodnak: a kormány képtelen ellenőrzése alá vonni az ország teljes területét, és lefegyverezni  a forradalom óta szabadon garázdálkodó fegyveres csoportokat. Az Líbiából szinte az összes nyugati állam evakuálja állampolgárait.

Vasárnap huszonhárom egyiptomi vendégmunkás halt meg Tripoliban, mert házukat rakétatámadás érte. Az elmúlt napokban ötvennél is több halálos áldozata volt az erőtlen kormányerők és a törzsi milíciák közti villongásoknak. A főváros repterét teljesen szétlőtték a múlthéten, az ott lévő polgári gépek kilencven százalékát megsemmisítették.

A harcok két gócpontja Bengázi és a főváros, Tripoli. Bengáziban Halifa Haftár lázadó tábornok hirdetett harcot az iszlamistákkal szemben. Haftár katonai négy katonai tábort szereztek vissza az iszlamistáktól. Állítólag megölték az egyik al-Kaida vezető testvérét, akit az Egyesült Államok bengázi követsége ellen 2012-ben elkövetett támadással vádolnak.

A Tripoliban megtámadták a brit követség konvoját is. A lövöldözésben senki sem sérült meg.

Tripoli déli részén egy rakéta egy hatalmas olajtartályt talált el. 6,6 millió liter üzemanyag gyulladt ki. A társaság elnökre katasztrofális robbantástól tart, mert a raktár telepen 90 millió üzemanyagot tárolnak. A tűzoltók egy ideig oltották a lángoló üzemanyagot, de elfogyott a vizük és levonultak. (MTI/Rt.com)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.