Az emberi jogok megsértése miatt perlik be az orosz kormányt a Pussy Riot tagjai

külföld
2014 július 29., 19:38
comments 88

A punkzenekar két tagja, Maria Alyokhina és Nagyezsda Tolokonnikova bebörtönzésük miatt perlik be a kormányt.

Az aktivisták szerint az egy templomban bemutatott tiltakozó akciójuk után az ellenük folytatott vádemelés, majd a közel két éves bebörtönzésük súlyosan megsértette az orosz állam az emberi jogaikat. 120 ezer eurós kártérítést követelnek, és tízezer eurót a perköltségekre.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága korábban már megkérdőjelezte Oroszország eljárást az ügyben, és utaltak arra, hogy többször megalázóan, emberi jogaikat megsértve kezelték a zenekar tagjait az eljárás során.

photo_camera A két aktivista egy németországi konferencián (TOBIAS HASE / DPA / AFP)

Ügyvédjük szerint a két tag tudja, hogy nem lenne tisztességes tárgyalásuk Oroszországban, ezért az európai bírósághoz fordulnak. Azt szeretnék, hogy ügyükből precedens legyen, és megmutassák, hogy az oroszok szabadon beszélhetnek a nyilvánosság előtt érzékeny politikai kérdésekről, még akkor is, ha ez esetleg a többségnek nem tetszik.

Kettejüket huliganizmus miatt ítélték el, de végül kicsit korábban szabadulhattak, alighanem főleg azért, mert az orosz kormánynak fontos volt, hogy a szocsi olimpia alatt minél kevesebb botrány vetüljön az országra. Ezt nem teljesen sikerült elérni, a zenekar két tagját ugyanis kozákok korbácsolták meg az olimpia ideje alatt, mert klipet akartak forgatni az egyik helyszín közelében.

Szabadulásuk óta mindketten belevetették magukat az aktivizmusba, elsősorban az orosz börtönviszonyokat szeretnék megreformálni. (via FACT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.