Az idősebb amerikaiak Izraellel, a fiatalabbak a Hamásszal vannak

külföld
2014 július 29., 11:28
comments 237

Legalábbis ez derül ki a Pew legújabb, Washington Post által közölt felméréséből. Az eredmények szerint minél öregebb valaki, annál inkább hibáztatja a Hamászt a jelenlegi Gázai erőszakért, míg a 18-29 éves korosztály inkább Izraelt teszi felelőssé.

Ez van most a Pew szerint. A kérdés: inkább ki a felelős az izraeli-palesztin erőszakért.

Az amerikai fiatalok korábban sem voltak annyira Izrael-pártiak, mint a szüleik, a mostani felmérésben az az újdonság, hogy a fiataloknál már átbillen a szimpátia a palesztin oldal felé.

Minden persze nem jelenti szükségszerűen azt, hogy amikor a mostani fiatalok irányítják majd az Egyesült Államokat, az ország viszonya megromlik majd Izraellel.

IsraelYoung2

Ennek számos oka van. A Gázai háborúért Izraelt okoló fiatalok többsége demokrata párti szavazó, a republikánusok inkább a zsidó állammal vannak. Az amerikai fiataloknál azonban kimutatható, hogy ahogy öregszenek, egyre nyitottabbá válnak a republikánus, így az Izraellel kapcsolatos nézeteik is változhatnak. Emellett a fiatalok többsége saját bevallása szerint sem követi folyamatosan a közel-keleti eseményeket, véleményük ezért még nagyban formálható.

A közel-keleti politikai helyzetben való járatlanság okozhatja azt is, hogy az amerikai társadalom nagyobb része sarkosan gondolkodik az arab-izraeli viszonyban: vagy az egyik vagy a másik oldalt okolják a gondokért, csak viszonylag kevesen ismerik el, hogy mindkét fél követett el hibákat.

photo_camera Ez volt a helyzet 2011-ben

A felmérésből kimutatható az is, hogy a diplomások nagyobb arányban okolják a Hamászt az erőszakért, míg a spanyolajkú és afroamerikai lakosok inkább Izraelt teszik felelőssé.

Az amerikai társadalom egészét nézve még mindig Izrael elfogadottsága nagyobb. (WashingtonPost)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.