Orbán Viktor csak képzeli, hogy egy parlamenti bizottság folyamatosan figyeli a civileket

POLITIKA
2014 július 29., 11:55
comments 84

Sok furcsaságot mondott a hétvégén Bálványfürdőn Tusványoson a miniszterelnök. Hogy mást ne mondjak, szerinte ma Oroszország a sztár a nemzetközi elemzésekben. De ezt most hagyjuk. Nézzük inkább, hogy mit gondol a magát polgárinak valló oldal vezetője

a polgárokról.

Vagyis a polgárok önszerveződő részéről, a civil szféráról.

Az, hogy szerinte "az államot nyilvánvalóak valakiknek, az erre fölhatalmazott és megválasztott vezetőknek kell megszervezni", felfogásbeli kérdés csupán. Ahogy az is, hogy szerinte a civil szervezeteknek "az államélet peremén" van a helyük. Az is hagyján, hogy szerinte a hivatásos politikussal ellentétben a civil a saját pénzügyi lábán áll. Koncentráljunk most inkább arra, hogy szerinte most "fizetett politikai aktivisták" támadják a kormányát, akik "külföldi érdekeket próbálnak Magyarországon érvényesíteni". Sajnos azt nem részletezte, hogy ez alatt

a sajtó- és szólásszabadság védelmére, netán az alapvető szabadságjogok melletti kiállásra gondolt-e.

Hagyjuk is. Inkább nézzük, mivel zárta a civilekről szóló szegmenst:

"Ezért nagyon helyes, hogy föl is állt a magyar parlamentben egy olyan bizottság, amely a külföldi befolyásszerzésnek a folyamatos figyelésével, nyilvántartásával és nyilvánosságra hozatalával foglalkozik, hogy mindannyian, Önök is pontosan tudhassák, hogy az álarcok mögött kik a valódi karakterek."

Oké, parlamenti szünet van, de ez csak egy apróság. Bizottságok ilyenkor is ülésezhetnek - a héten több bizottságban is nagykövetjelölteket hallgatnak meg, és még rendkívüli bizottsági üléseket is össze lehet hívni. Így akár A Külföldi Befolyásszerzésnek A Folyamatos Figyelésével, Nyilvántartásával és Nyilvánosságra Hozatalával Foglalkozó Eseti Bizottság (AKBAFFNyNyHFEB) is ülésezhetne.

Ha létezne.

De nem létezik. A parlamentnek ebben a pillanatban, eseti bizottságokkal (illetve, aktuálisan egyes számban: eseti bizottsággal) együtt összesen 17 bizottsága van:

  1. Törvényalkotási bizottság
  2. Gazdasági bizottság
  3. Költségvetési bizottság
  4. Kulturális bizottság
  5. Népjóléti bizottság
  6. Igazságügyi bizottság
  7. Külügyi bizottság
  8. Mezőgazdasági bizottság
  9. Vállalkozásfejlesztési bizottság
  10. Fenntartható fejlődés bizottsága
  11. Európai ügyek bizottsága
  12. Honvédelmi és rendészeti bizottság
  13. Nemzeti összetartozás bizottsága
  14. Nemzetbiztonsági bizottság
  15. Mentelmi bizottság
  16. Az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság
  17. Magyarországi nemzetiségek bizottsága

A nem állandó bizottságok felállításáról a parlament határozatban dönthet. Az ebben a ciklusban eddig benyújtott határozatok közül egy címében sem szerepel a "civil" kifejezés, a külföld is csak a jobbikos Gyöngyösi Mártonében, aki "A kijevi kormány tudtával és utasítására Kelet-Ukrajnában folyó népírtás, valamint az ehhez nyújtott külföldi támogatás elítéléséről" terjesztett be határozati javaslatot.

Az előző ciklusban is csak öt határozati javaslatban szerepelt, hogy "civil", ezek közül egyben a lengyel, egy másikban a litván civileknek mondott köszönetet a kormánytöbbség, hogy 2012 januárjában olyan szépen kiálltak Orbán Viktor mellett. Illetve létezett egy bizottság, amely civil szervezetek tevékenységével foglalkozhatott:

A gyöngyöspatai eseményeket feltáró eseti bizottság.

Ennek 2012. március 30-án járt le a megbízása.

Ahogy idén május 5-én lejárt "Az Európa több országát érintő lehallgatási botrány magyarországi szálainak, valamint a külföldi befolyásszerzési törekvéseknek a feltárására irányuló vizsgálóbizottság" megbizatása is, aminek alapvetően az amerikai lehallgatási botrány magyarországi szállainak felderítése lett volna a feladata, de a feladatlista k) pontja (.pdf) szerint dolguk volt "annak megállapítása, hogy milyen külföldi érdekcsoportok, szervezetek kiket és milyen céllal támogatnak Magyarországon saját érdekeik érvényesítésére".

Ez a bizottság három ülést tartott. Az első 15 percig tartott. Az utolsó 17 percig. A második, leghosszabb ülés pedig majdnem másfél órán át. De azon sem esett szó civil szervezetekről, ellenben megtudhattuk, hogy

"az Egyesült Államok hírszerző szolgálata rendelkezik Magyarországra vonatkozó információkkal"

és ez nem valami ostoba vicc vagy gyermekded tréfa, hanem idézet Lázár Jánostól.

Miniszterelnök úr, magát valaki csúnyán átverte! Ha engem kérdez, az lehetet, aki olyan csúnyán félrefordította Joseph S. Nye cikkét. Vagy aki szerint a nemzetközi elemzések sztárolják Oroszországot.

"Ezzel csak azt akartam jelezni, hogy az események pontos vagy megközelítőleg pontos előrejelzése szinte lehetetlen" - mondta a miniszterelnök a beszédében. Igaza van. És ezen egy cseppet sem könnyít, ha a miniszterelnök a tényekkel sincs tisztában. (A miniszterelnök szavait július 26-i beszéde hivatalos leiratából idéztem.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.