Elsírta magát az ENSZ-szóvivő a gázai iskola lebombázása miatt

háború
2014 július 31., 16:39
comments 647

Legalább 15 ember meghalt, és több tucatnyian megsérültek, miután bombatámadás érte az ENSZ egyik iskoláját Gázában. Az épület ráadásul menekültekkel volt tele, akik éppen azért mentek ide, mert az izraeli hadsereg figyelmeztette őket, hogy hagyják el otthonaikat a várható támadások miatt. Az áldozatok között gyerekek is vannak, a támadás pedig akkor történt, amikor a legtöbben még aludtak az iskolában.

Az esetet Ban Kimun ENSZ-főtitkár is felháborítónak és indokolhatatlannak nevezete, és azonnali vizsgálatot követelt.

Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó szervezetének szóvivője, Chris Guiness pedig az al-Dzsazíra adásában sírta el magát, amikor az esetről kérdezték. Bár az interjú ekkor már hivatalosan véget ért, a kamera mégis rögzítette, ahogy az egykori BBC-s újságíró sírni kezd. Nem is tudta, hogy adásba kerül, de utólag azt mondja, nem bánja, mert ez talán segít felhívni a figyelmet arra, hogy Gázában

az emberi méltóságot figyelembe sem veszik.

A videóban is arról beszélt, hogy a palesztinok, és a gyerekek jogait senki sem veszi figyelembe a háborúban.

A New York Timesnak nyilatkozó izraeli katonai forrás arról beszélt, nem az iskola volt a célpont, de "annak közeléből" támadták őket, erre pedig válaszolni kellett.

A támadást az Egyesült Államok is elítélte, igaz, nem emelték ki benne Izrael felelősségét. Izrael pedig nem is hátrál: Benjamin Netanjahu hétfői bejelentése után, ami szerint hosszan tartó hadműveletre lehet számítani, ma újabb 16 ezer tartalékost rendeltek be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.