Jótanács titokban országokat lerohanó hadseregek katonáinak: ne posztoljatok az instára!!!

külföld
2014 július 31., 12:30
comments 243

Oké, ez tipikusan az a hír, amit az idevonatkozó amerikai közmondás szerint egy csipetnyi sóval érdemes fogyasztani, de ha minden igaz

egy pár orosz katonagyerek elég hülye volt hozzá, hogy az instára és az orosz Facebook-rivális Vk-ra posztoljon fotókat arról, hogy éppen Ukrajnában van.

Mármint nem turistaként, hanem az orosz hadsereg kötelékében, bevetésen.

Például Szanja Szotkin, aki az első képét június 23-án, egy nappal azután posztolta, hogy az orosz hadsereg csapatokat kezdett összevonni Ukrajna határán. Ezt a képet még Oroszországból töltötte fel, de ezt már Ukrajnából, a lázadók kezén lévő Kraszna Taljicska faluból:

Ezt a július 5-én készült képet pedig Krasznij Derkulból, ahol az ukrán hadsereg szerint az orosz hadsereg bombázta a határátkelőt:

Vasárnap pedig egy BUK-ban szelfizet:

Igen, egy BUK-ban, pont egy olyanban, amilyennel két hete lelőtték az MH17-est, és amilyennel az ukránok szerint az orosz hadsereg a héten már két ukrán katonai gépet is lelőtt.

Szotkin híradós katona, aminek van némi jelentősége:

ahogy itt írtam, a BUK egyik fontos képessége az elődjéhez képest, hogy saját radarjával is képes befogni és lelőni bármit, ami 15-2 000 méter között repül. De egy szabályos BUK-osztályban a rakétaindító járműveket külön radar segíti. A járművek közti összeköttetést olyan híradóskatonák biztosítják, mint Szotkin.

És nem Szotkin az egyetlen hülye. Vagyim Grigorjev az insta helyett a Vk-t választotta arra, hogy az ukrajnai kalandjairól meséljen. Ezen a képen például azt írja az ütege mellől, hogy

egész éjjel Ukrajnát lőttük.

Hogy aztán az orosz állami tévében magyarázza, hogy valakik feltörték a profilját.

(Kalaplengetés Max Seddonnak, a Buzzfeed háborús tudósítójának.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.