A felvételi alatt nincs mobilról netezés!

oktatás
2014 augusztus 01., 05:57
comments 3

Üzbegisztánban felfüggesztették pénteken a mobilinternet-hálózatot, és blokkolták az SMS- meg MMS-küldést is azért, hogy az egyetemi felvételi vizsgákon elejét vegyék az esetleges csalásoknak. (Mintha nem lennének más módszerek.)

Az ország két legfontosabb mobilszolgáltatója ma közölte, hogy helyi idő szerint délelőtt fél 9 és délután fél 2 között „sürgős karbantartási munkálatokat” végeznek a telekommunikációs hálózaton. Ebben az idősávban – ami pont egybeesik az egyetemi felvételi vizsgák idejével – az előfizetők mobiltelefonnal nem tudnak netezni, és rövid szöveges és képes üzeneteket sem küldhetnek. A korlátozás a telefonhívásokra nem vonatkozik.

Az üzbég média szerint a hatóságok jelentős csalásellenes intézkedéseket léptettek életbe az idei vizsgaidőszakra: a mobilhálózat részleges blokkolása mellett átvizsgálják az iskolákat, „minitelefonok” után kutatva, amiket a diákok a cipőjükben rejtenek el. Néhány taskenti mobiltelefon-szaküzlet ilyen szövegekkel hirdetett:

„Eladtuk az összes minitelefonunkat, használják a fejüket a vizsgák teljesítéséhez!”

A Közép-Ázsiában található volt szovjet tagköztársaság közel 30 milliós lakosságának több mint felének van mobilja. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.