Végre elismerték a magyar gazdaság teljesítményét (igaz, Kínában)

gazdaság
2014 augusztus 01., 07:40
comments 17

Negatívról stabilra javította Magyarország szuverén adósosztályzati kilátását a kínai Dagong hitelminősítő – számolt be az örömhírről a Magyar Távirati Iroda.

Eszerint a magyar gazdaság rövid távon lassú talpra állást mutat, a kormány gazdaságpolitikájának és a kedvező külső gazdasági környezetnek köszönhetően a 2013-as 1,1 százalék után az idén és jövőre magasabb, 2,4 százalékos növekedés valószínűsíthető. Hosszú távon a hazai gazdasági szereplőknek nyújtott adókedvezmények segítik a bővülést. A magyar költségvetési hiány mérsékelt, az idén és jövőre is az Európai Unió 3 százalékos plafonja alatt marad, emellett pedig a kormányzati adósság lassú csökkenést mutat.

A Dagong a következő 1-2 éves időtávra stabilra javítja az ország adósosztályzati kilátását.

Rossz hírük is van azért: a hosszú távú növekedési kilátásokat az Európai Unióval (EU) való súrlódások rontják, a kormány ugyanis jelentős mértékben rá van utalva az EU-s forrásokra. Ráadásul az összes külső magán és közadósság állománya hatalmas, a GDP 147,8 százalékán áll, ami kifejezetten sebezhetővé teszi a magyar gazdaságot. A lejáró hitelek visszafizetését a viszonylag stabil valuta és a nemzetközi források segítik, és rövid távon a gazdasági kiigazítás az állomány némi csökkenését hozza majd. A bankok nem teljesítő hitelállománya jelenleg a teljes állományon belül a 17 százalékot közelíti, ami újabb kockázati tényező, ráadásul a bankok csökkenő nyereségessége a rosszhitelek kezelésének csökkenő eredményességét hozhatja. A Dagong szerint a pénzügyi rendszer jelenlegi formájában nem elég stabil, és nem szolgálja a gazdaságot eléggé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.