Az ukrán hadsereg katonái benyomultak Oroszországba

háború
2014 augusztus 04., 14:54
comments 201

Hajnalban egy ukrán gépesített dandár katonái átkeltek harc közben az ukrán-orosz határon – közölték a két ország hatóságai. Az MTI szerint magyarázat ellentétes volt:

  • Kijev szerint azért keltek át a határon, mert elfogyott a lőszerük
  • Moszkva szerint dezertáltak

Olekszij Dmitraskivszkij, a Kelet-Ukrajnában az oroszbarát szakadárok ellen folyó, Kijevben terrorellenesnek elnevezett hadművelet egyik szóvivője azt mondta:

„A dandár két csoportra oszlott. Az egyik részük áttörte a szakadárok gyűrűjét, míg a másik fedezte őket."

Dmitraskivszkij közölte, hogy a támadó csoportnak elfogyott a lőszere, megrongálódott a fegyverzete, és az egyetlen út, amin biztonságban visszavonulhattak, az orosz határon át vezetett. A szóvivő nem tudta megmondani, hány ukrán katona került Oroszországba.

Az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) határellenőrző részlegének egyik illetékese viszont azt mondta újságíróknak, hogy 438 ukrán katona érkezett Oroszországba, mint dezertőrök az orosz fél pedig szabad utat engedett nekik a határon át az országba.

Az ukrán katonák további sorsáról azóta nem érkezett jelentés.

Hétfőn a terrorellenes művelet parancsnoksága humanitárius folyosót jelölt ki, az útvonalon a civil lakosok elhagyhatják a harcok sújtotta Donyeck, Horlivka és Luhanszk településeket. A parancsnokság felszólította a szeparatistákat, hogy szüntessék be a tüzet a kijelölt útvonalon. A terrorellenes művelet sajtóosztálya azt mondta:

„A nemzetközi jog szerint a harci cselekmények övezetében humanitárius folyosót kell nyitni, amin a civilek biztonságos helyre menekülhetnek.”

A menekülő lakosoknak megkülönböztető jelzést kell viselniük. A parancsnokság úgy határozott, hogy a megkülönböztető jel fehér zászló lesz a menet elején, és minden civilnek jól látható, széles fehér karszalagot kell viselnie. A lakosok személyes tárgyaikat is magukkal vihetik. A folyosó mindkét oldalán 200-200 méter szélességben be kell szüntetni a harci cselekményeket minden nap 10 és 14 óra között. A terrorellenes művelet parancsnoksága szerint:

„Azok, akik megsértik a polgári személyekkel kapcsolatos nemzetközi jogi normákat, háborús bűnösöknek tekintendők."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.