Így szívatja meg az emberminisztérium az igazgatót, aki 10 év alatt összerakta az ország egyik legjobb gimnáziumát

POLITIKA
2014 augusztus 08., 08:24
comments 251
  • Bajkó Judit hosszú évek óta vezeti a budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnáziumot.
  • Vezetése alatt az ország egyik legjobb középiskolája lett belőle.
  • Mikor az előző kormányzati ciklusban központosították az oktatást, akkor az iskola diákjai és tanárai közül is sokan tiltakoztak.
  • Most a tantestület egyes tagjai attól tartanak, hogy ezért az állásával fizethet a legendás igazgató.

"Nem tudunk másra gondolni, mint hogy ez bosszú az igazgató ellen. Itt többen nyilvánosan felemelték a szavukat az oktatási rendszer átalakítása miatt, szerintem ezt torolják most meg."

Ezt a Szilágyi Erzsébet Gimnázium egyik tanára mondta nem sokkal azután, hogy kiderült: az iskola vezetésére kiírt pályázatot annak ellenére érvénytelenítették az utolsó pillanatban, hogy a jelenlegi igazgatót szinte mindenki támogatta.

A rangsor végéről az élbolyba

A Szilágyi Gimnázium az első kerületben van, az ott dolgozók azt mondják, az iskola politikai, világnézeti szempontból elég heterogén. Az igazgatónő, Bajkó Judit hosszú évek óta vezeti az intézményt, mindig jó viszonyban volt a kerület fideszes vezetésével, elfogultsággal nem nagyon lehet vádolni.

Ehhez képest Bajkó a szakmai teljesítménye megkérdőjelezhetetlen.

"Itt most nagyon jó szakmai munka folyik, az igazgatónak vannak elképzelései, és megvalósítja őket. Ez az iskola 10 éve a gimnázium rangsor végén kullogott, most a 29. legjobb iskola az országban. A felvételin háromszoros túljelentkezés van. Ide akarják járatni a szülők a gyerekeiket. Ilyen régen nem volt."

Ezt mondja egy szilágyis pedagógus. Már csak emiatt is mindenki biztos volt benne, hogy az idei iskolavezetői pályázat csak formaság, ilyen eredményekkel nyilván Bajkóra akarják bízni az iskolát a minisztériumban is.

47 mellette 1 ellene

A pályázati folyamat részeként az iskolában szavazást tartottak. A tantestület, a szülői munkaközösség, a szakszervezet, az iskolaszék is leadta a voksát.

"Ez egy teljesen komoly, hivatalos folyamat, volt választási bizottság, meg hasonlók. Nem arról volt szó, hogy egy szobában mindenki elmondta, hogy neki ki a szimpatikus."

A szavazáskor 2 pályázó között kellett dönteni, Bajkó és szakmai koncepciója ellen egy, mellette 47 szavazat érkezett. Úgy tudjuk a pályázatát a tankerület és az önkormányzat is támogatta.

Ezek után az iskola dolgozói nyugodtan várták az őszt. Aztán érkezett egy sms:

A pályázatot érvénytelenítették.

Megbízott igazgató lesz egy évig, nem tudják, hogy miért

A tantestület egyes tagjai úgy tudják, hogy az emberminisztérium mindkét pályázatot érvénytelenítette, és egy évre megbízott igazgatót fognak kinevezni a napokban. Ez egyébként elvileg a mostani vezető, Bajkó Judit is lehetne, bár nem valószínűt, hogy őt bízzák meg.

Valószínűleg a tantestületben elsöprő többséget szerző jelenlegi igazgatót nem akarta, az 1 szavazatot szerzett jelöltet pedig nem merte megbízni a miniszter. Az új pályázatot majd 2015 elején írják ki -

fejtegette az egyik tanár.

Az idei pályázatokról a jogszabály szerint július 31-ig kell döntenie az emberminisztériumnak. A pályázatok érvénytelenné nyilvánításáról majdnem egy héttel később, augusztus 6-án érkezett az értesítés, a megbízandó igazgató személyét még most keresik. Emiatt a tanárok attól tartanak, hogy ex-lex állapotban kezdi a tanévet az iskola mintegy 500 diákja és 50 pedagógusa.

Bár hivatalos indoklást nem kaptak, többen mégis tudni vélik, hogy szakmai sikerei ellenére miért nem győzhetett a jelenlegi vezető.

Hangosan tiltakoztak a központosítás ellen

Amikor az előző kormányzati ciklusban központosították a közoktatást, létrehozták a KLIK-et és államosították az iskolákat, akkor a szilágyis diákok és tanárok nem maradtak csendben.

"Először aláírásgyűjtés volt, a mi diákjaink mentek a környező iskolákba is. A  tanárok is részt vettek a tiltakozásokon, nem titok, hogy a tantestületből többen is benne vannak a Tanárok a Közoktatásért nevű csoportban, és ugye volt 2013 elején az a petíció."

Az emlegetett petíció megjelenése a kormány és a pedagógusok konfliktusának egyik szimbolikus pillanata volt. 2013 januárjában a Szilágyi 49 tanára írt petíciót "A közoktatásért!" címmel, amiben nagyon keményen kritizálták az oktatási rendszer átalakítását.  petícióhoz akkor néhány hét alatt  több mint 4 ezren csatlakoztak, mások mellett a Városmajori, a Kölcsey és a Szent László gimnázium tantestülete.

A Szilágyi annyira szem előtt volt, hogy Hoffmann Rózsa, akkori közoktatási államtitkár külön rájuk panaszkodott 168 Órás interjújában:

"A Szilágyi tanárai egyébként folyamatosan nyilatkoznak, nem hinném, hogy ezt bárki szóvá tette volna. Felajánlottam, szívesen leülök a tantestülettel beszélgetni, de eddig hiába vártam a választ."

A gimnáziumban dolgozó forrásaink szerint főleg ez a nyílt és hangos tiltakozás lehet az, amiért érvénytelenítették a jelenlegi igazgató széles körben támogatott pályázatát.

A legelfogadhatatlanabb a teljes átláthatatlanság: nem tudni, kik és milyen indokok alapján nyilváníthatják érvénytelennek a pályázatokat, az államtitkárság nem köteles indokolni, és így természetesen semmiféle jogorvoslatra sincs lehetőség

- mondta az egyik pedagógus.

Az ügyben csütörtök kora este feltett kérdéseinkre egyelőre sem az emberminisztérium, se a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ illetékesei nem válaszoltak. Ha reagálnak a megkeresésünkre, akkor válaszukat ide fogjuk tenni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.