Állami kitüntetést kap Kertész Imre

politika
2014 augusztus 14., 06:14
comments 275
photo_camera Kertész Imre 2007-ben, Szegeden.
Segesvári Csaba, Délmagyarország / Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Augusztus 20-án kitüntetik a Nobel-díjas Kertész Imrét, írja a Heti Válasz, amiben Schmidt Mária publicisztikában méltatja az írót:

„A 85 éves Kertész Imre szabad ember. Az maradt mindkét emberellenes totális diktatúra alatt, mindkettő ellenére, ellenében. És az ma is. Az Isten áldja meg” - írja.

Schmidt, aki július végén a balliberális értelmiség alkonyáról írt nagypublicisztikát, most azt állítja, hogy Kertész a kommunista diktatúrában mindvégig kívülálló maradt, ugyanúgy alulról és kívülről vizsgálta azt, ahogy alulról és kívülről, egyben üldözöttként élte meg a náci diktatúrát.

Schmidt szerint Kertész „írói életművét arra tette fel, hogy megértse és megértesse a két emberellenes diktatúra tapasztalataiból levonható tanulságokat. Ez szembement a »politikailag korrektnek« a diktatúrák összehasonlíthatóságára vonatkozó tilalmával”. Ebből arra következtet, hogy Kertésznek

„esélye sem lehetett arra, hogy a ballibek által uralt kánonba, a sztárolt írók, értelmiségiek körébe felvételt nyerhessen”,

vagyis gyakorlatilag a balliberálisok kényszerítették „szellemi száműzetésbe”. (Via Heti Válasz. Kivonat itt.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.