Rég rúgtak ekkorát Magyarországba

külföld
2014 augusztus 15., 12:55
comments 471

„Nem vagyunk rasszisták vagy nácik, de a romákkal baj van, és erről beszélnünk kell.”

Ezzel a Füzessy Zoltán jobbikos szóvivőtől vett idézettel indítja az európai szélsőjobboldal előretöréséről szóló, mindenestül 131 oldalas,

Nem vagyunk nácik, de

című jelentését a Human Rights First* neves amerikai jogvédő szervezet. Mostani jelentésükben az antiszemitizmus erősödése mellett külön kiemelik azt a veszélyt, amit az európai szélsőjobboldal megerősödése a pillanatnyi geopolitikai helyzetben jelent:

az európai szélsőjobboldal kevés kivételtől eltekintve határozottan oroszbarát, mi több, a Jobbikot és a görög Arany Hajnalt Oroszország és Irán pénzelheti.

A Jobbik mellet olyan szélsőséges mozgalmakat is megemlítenek, mint a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Nemzeti Front, a Pax Hungarica és a Betyársereg. De arról is írnak, hogy a szélsőjobboldal előretörése mellett a hivatalos magyar politika is rossz irányba fordult:

Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt sérült a joghatalom, korlátozódott a sajtószabadság és elkezdődött a liberális demokrácia leépülése.

Épp ezért a szervezet minden eddiginél komolyabb és aktívabb beavatkozást tart szükségesnek a magyar belpolitikába. Javasolják, hogy:

  • Obama dolgozzon ki programot a magyarországi antidemokratikus folyamatok megfékezésére, megfordítására.
  • Ez szerintük részét kell képezze a transzatlanti együttműködés az orosz fenyegetés miatt amúgy is szükséges megerősítésének.
  • Az Egyesült Államok építsen ki kommunikációs stratégiát, amivel elérheti az amúgy jellemzően az állami propagandából tájékozódó lakosságot.
  • Támogassák a független médiát és a civil szervezeteket.
  • Szólaljanak fel ezek zaklatása ellen.
  • Javasolják az EU-nak a határozottabb fellépést a magyar jogsértések ellen.
  • Kerry külügyminiszter tegye egyértelművé, hogy az USA támogatná az EU-t, ha az meg akarná rendszabályozni Magyarországot a közösségi alapelvek megsértése miatt.
  • Az amerikai titkosszolgálatok derítsék fel a magyar szélsőjobboldal orosz és iráni finanszírozását.
  • Az illetékes amerikai szervek tárják fel, mely magyar üzletemberek és politikai tisztviselők segítik a szélsőjobboldalt.
  • Ezeket az üzleti és politikai vezetőket szigeteljék el.
  • Tegyék egyértelművé, hogy Magyarország a jogállami normák és a liberális demokrácia leépítésével teljes gazdasági, politikai és stratégiai elszigetelődést kockáztat.
  • Az amerikai törvényhozás pedig dolgozzon ki stratégiát az antidemokratikus trendek, például Orbán Viktor illiberális demokráciáról szóló elképezéseinek megfékezésére.

De nem kizárólag ostort használnának:

a jelentés szerint a szélsőjobboldal előretörésének egyik fő oka a gazdasági válság, azon belül is a fiatalok munkanélkülisége. Épp ezért olyan gazdasági programok beindítását javasolják, amelyek támogatnák a vállalkozói kultúra fejlődését, ezáltal az önfoglalkoztatást és a munkahelyteremtést. Fontosnak tartják továbbá a korrupció visszaszorítását és a gazdasági élet átláthatóbbá tételét is.

A támogatási politika újragondolását már csak azért is fontosnak tartják, mert

csökkenteni kell Magyarország függőségét az orosz pénzügyi forrásoktól.

A teljes jelentést itt olvashatják.

*A Human Rights First 1978-ban alakult, akkor még Lawyers Comitee for Human Rights néven. A kezdetekben főleg a menedékesek problémájával foglalkoztak, 2001. szeptember 11. óta pedig főleg az alapjogok Egyesült Államokon belüli korlátozása ellen léptek fel. De hitvallásukból - „amerikai ideálok, univerzális értékek” - adódóan úgy vélik, az emberi jogok a világon mindenkit megilletnek, így az Egyesült Államoknak a világon mindenütt képviselni és védeni kell azokat. Ezért is voltak a legfőbb támogatói a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság felállításának, ami a világ bármely részén elkövetett emberiesség elleni büncselekményekben is eljárhat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.