Nem lett nullszaldós a Sziget!!!!!

fesztivál
2014 augusztus 18., 07:32
comments 75

Régi rekord: 390 ezer, 2009-ben.

Ahhoz, hogy nullszaldó legyen a Sziget, ezt kellett volna hajszálra másolni nézőszámban.

Ehhez képest új látogatottsági rekord született: 410-420 ezren mentek ki idén a Szigetre.

Arról korábban is voltak hírek, hogy már elővételben elfogytak a bérletek. Gerendai Károly főszerevező szerint ezek 80 százalékát Nyugat-Európában adták el. Viszont a napijegyek felét magyarok vették, régóta nem fordult elő, hogy ennyi magyar volt kint.

Külföldről a legtöbben Hollandiából érkeztek, bár itt a növekedés kicsi volt, a hollandiai Lowlands Festival velünk egy időben, augusztus 15-től 17-ig zajlott.

Az MTI-nek nyilatkozó Gerendai Károly szerint bejött, hogy egy héttel későbbre tolták a Szigetet, könnyebb volt előadókat szerződtetni, jövőre is marad az augusztus közepi dátum.

Csütörtökön voltak a legtöbben, 85 ezren. Ezen a napon volt Stromae-koncert, ahol akkora tömeg volt, hogy többen bepánikoltak, húszan megsérültek. Az A38 sátor tízezres, ennél jóval többen akarták látni a koncertet.  Gerendai szerint egy ilyen nagy fesztiválon időnként elkerülhetetlen az ilyen eset, ráadásul a várt nagy érdeklődés miatt fel is ajánlottak egy délutáni nagyszínpados időpontot a belga előadónak, ám ő ragaszkodott a késő esti koncerthez, így maradt az A38 sátorban. Gerendai Károly hangsúlyozta: mobil applikáción és Facebookon felhívták a közönség figyelmét a várható telt házra, és kérték az embereket, hogy időben jelenjenek meg.

"Az esetleges tumultuózus jelenetekre számítva megerősítettük a sátor egészségügyi és biztonsági személyzetét, és kitettünk kivetítőket is azoknak, akik nem tudtak bejutni. Hiába írtuk ki, és közöltük hangosbemondón, hogy megtelt a sátor, a tömeg egy része mégis nyomult befelé, ez okozott kisebbfajta pánikhelyzetet. Szerencsére a legsúlyosabb sérülés egy térdficam volt, a kollégák jól reagáltak, hogy a kordonokat nem nyitották meg, hiszen nagyobb veszélybe kerültek volna az ott állók, ha megindul a tömeg" - magyarázta.

Gerendai Károly szerint a megszokottól eltérő más komolyabb eset a több látogató ellenére a héten nem történt, egy gerincsérülés volt, de az sem súlyos.

A Sziget egészségügyi szolgálatának vezetője, Szeles Géza viszont az MTI-nek két gerincsérülésről beszélt, az egyik egy csigolyatörés volt, amibenlebénult a sérült. Koponyatörés-gyanúval is kezeltek egy sérültet, de előfordult szívinfarktus és bélátfúródás is. "Az utóbbi kettőnek valószínűleg semmi köze a fesztiválhoz, egyszerűen a nagy számok törvénye alapján, éppen ott és akkor fordult elő".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.