Orbán állítólag megzsarolta az Erdélyi Magyar Néppártot

POLITIKA
2014 augusztus 18., 15:45
comments 39

Nem annyira egyszerű követni, hogy éppen melyiket támogatja Orbán Viktor az erdélyi magyar szervezetek közül. A jelenlegi helyzet az, hogy újra szorosabb viszonyt ápol az RMDSZ-szel, fogadta is az államfőjelöltjüket, Kelemen Hunort. És nem nézi jó szemmel, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt is indít saját jelöltet Szilágyi Zsolt személyében a novemberi elnökválasztáson. Az alternatív jelölttel előálló EMNP a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsból alakult, éppen az RMDSZ ellensúlyozására, Orbán támogatásával.

A Transindex szerint Orbán a tusványosi táborban tudta meg, hogy két magyar jelölt is lesz, és forrásmegvonással fenyegette meg az EMNP-t, ha tényleg elindítja Szilágyit. Az tény, hogy Kelemen Hunort fogadta Orbán, Szilágyit nem. A Transindex szerint Szilágyi kért ilyen találkozót, de Orbán elutasította. Az EMNP szerint nem is akart találkozni a jelöltjük a magyar kormányfővel.

Toró T. Tibor, az EMNP elnöke szerint Orbán tudomásul vette a jelöltjük indulását. Toró a Krónikának azt mondta: a kölcsönös tiszteleten alapul a viszonyuk a miniszterelnökkel, akivel annál jobban tisztelik egymás munkáját, mintsem „tiltásokat fogalmazzanak meg egymásnak".

A Transindex Torónak azt a korábbi nyilatkozatát idézte be, miszerint "nem Budapest fogja azt eldönteni, hogy állíthat-e államelnök-jelöltet a néppárt". A Fideszhez régi kapcsolat fűzi a pártját, amit stratégiai célok és nem feltétlenül az aktuális politikai konjunktúra határoznak meg. "Fontos a véleményük, odafigyelünk az érveikre, de a döntés nem Budapesten, hanem itthon fog megszületni" - mondta Toró.

Tusványos óta pedig hivatalosan is bejelentették, hogy elindul Szilágyi az elnökválasztáson.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.