Ferenc pápa boldoggá avatná a marxistának tartott salvadori érseket

vallás
2014 augusztus 19., 06:26
comments 34

Ferenc pápa folytatja a konzervatív vatikáni erők sokkolását: legutóbbi döntésével feloldott egy tiltást, ami megakadályozta, hogy boldoggá avassák a meggyilkolt salvadori érseket, Oscar Romerót.

Romero világszerte nagy népszerűségnek örvend, a szegények püspökének tartják, de a Vatikán hosszú évek óta keresztbe feküdt minden társadalmi nyomásnak, ami Romero emlékét tüntette volna ki. Az ok elég egyszerű volt: szerintük Romerónak marxista nézetei voltak.

Romero a salvadori katonai diktatúra éles kritikusa volt, folyamatosan küzdött az emberi jogok védelméért. Egy mise alatt gyilkolták meg ezért, 1980-ban. Temetése az ország történetének legnagyobb tüntetése is volt egyben, 250 ezer ember gyűlt össze akkor.

photo_camera Romero meggyilkolásának 27-edik évfordulóján készült ez a fénykép, Salvadorban (MARLON GOMEZ / AFP)

Az érsek az egyik legismertebb képviselője volt a latin-amerikai Felszabadítás Teológiának, ami a szegények képviseletét tűzte ki céljául. A vállaltan baloldali elköteleződésű ideológiát sokszor-sokan rokonították már a korai marxizmus humanista gondolataival.

Hétfőn Ferenc pápa arról beszélt, hogy reméli, gyors boldoggá avatási folyamat jöhet majd most, a tiltás feloldása után.

Számomra Romero Isten embere.

- mondta újságíróknak a pápa.

Salvadorban soha senkit nem vontak felelősségre a gyilkosság elkövetése miatt. Az országban 1980-ban, Romero meggyilkolásának évében kezdődött a polgárháború, és csak 1992-ben ért véget. Először 2010-ben Mauricio Funes, a polgárháború utáni első baloldali vezető kért az állam nevében hivatalosan bocsánatot a gyilkosságért. Az ország repterét is ekkor nevezték el Romeróról.

Kritikusai magát Ferenc pápát is vádolták már marxizmussal egalitárius nézetei miatt, de ezt a pápa visszautasította. Sőt, azt is lehet tudni, hogy az argentin pápa korábbi egyházi karrierje során maga kifejezetten távolságtartó volt a Felszabadítás Teológiájával szemben, és arra szorgalmazta az alá tartozó papokat, hogy politikai érvek helyett inkább az imádkozással kínáljanak megváltást az embereknek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.