Orbán Viktor, Magyarország legsikeresebb előadóművésze turnézik

POLITIKA
2014 augusztus 19., 18:30
comments 267
  • Ti vagytok a legnagyobb szabadságharcosok!
  • De most nem a szabadság kell nektek.
  • Forradalmat csináltunk.
  • Nem csináltunk forradalmat.
  • A kommunista titkosszolgálat rossz dolog volt.
  • A kommunista titkosszolgálat hasznos szakmai tapasztalat.
  • Orbán Viktor szavai változnak, de van valami, ami állandó. A közönségre gyakorolt hatás. Sok mindenről beszélt a miniszterelnök a Páneurópai Piknik 25. évfordulóján Sopronpusztán, a legérdekesebb mégis ez volt.

“A magyar egy szabadságharcos nép, csak a szabadság rendjében érzi magát jól”

- mondta Orbán Viktor a sopronpusztai rendezvényen.

“Az új állam, amit Magyarországon építünk, illiberális állam, nem liberális állam. Nem tagadja a liberalizmus alapvető értékeit, mint a szabadság, és hozhatnék még néhányat, de nem teszi ezt az ideológiát az államszerveződés központi elemévé, hanem egy attól eltérő sajátos, nemzeti megközelítést tartalmaz”

- mondta egy hónappal ezelőtt Tusnádfürdőn.

photo_camera Képek: Botos Tamás

“Tetszettek volna forradalmat csinálni, mondta Antall József 1990-ben, amihez mi csak annyit tudunk hozzátenni, hogy 2010-ben megcsináltuk ezt a forradalmat"

- mondta most kedden.

Nem neveztük forradalomnak a 2010-es kétharmados választási győzelmet, mondta tavaly ősszel.

orban_viktor_paneuropai_piknik_16

"Próbáltam elmagyarázni a gyerekeimnek, milyen volt a kommunizmus, de nem jártam sikerrel. El lehet mondani, mik voltak a szabályok, de a kiszolgáltatottság érzését nem lehet visszaadni. Azt, hogy bármikor elveheteik a szabadságodat, vagy akár az életedet is"

- mondta Sopronpusztán.

A kiszolgáltatottság fenntartásában jelentős szerepet játszó titkosszolgálat egyik vezetőjét, Tasnádi Lászlót Orbán Viktor rendészeti államtitkárnak nevezte ki idén nyáron.

orban_viktor_paneuropai_piknik_4

Mindebből persze le lehet vonni azt a következtetést is, hogy Orbán Viktor nem mindig mond igazat, de ennél sokkal lényegesebb, hogy

még mindig ő Magyarország messze legsikeresebb előadóművésze.

Mostanra gyakorlatilag már nemhogy a politikában, de a magyar popkultúrában sincs versenytársa, aki egyszerre mondhatná el magáról, hogy

  • ilyen régóta a pályán van,
  • ilyen kitartóan minden pillanatát éljenzés kíséri,
  • és ilyen stabilan sikeres.

Mert ezeket a produkciókat már sokkal kevésbé érdemes úgy vizsgálni mint politikai eseményeket. Ez már színtiszta színház, amit nem illik megzavarni. Showbiznisz. Olyan erős a produkció, hogy elérte,

az, hogy ő mondja ki a szavakat, konkrétan már fontosabb annál, hogy mit jelentenek ezek a szavak.

A mai fellépés szempontjából ezért a Páneurópai Piknik, bár a magyar, és az európai történelem fontos fejezete, tulajdonképpen csak egy alkalom arra, hogy újabb állomásához érkezzen a páratlan sikerű turné.

orban_viktor_paneuropai_piknik_17

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy volt olyan ellentmondás, amit maga oldott fel. Például azt, hogy miért volt a rendszerváltáskor a Nyugat a példa, és miért sokkal kevésbé egyértelmű mára ez számára. Orbán szerint azért, mert míg akkor úgy tűnt, a megoldás annyi, hogy azt kell csinálni, amit Nyugaton, azóta kiderült, ez nem ilyen egyszerű, mert nem működik itt minden, ami Nyugaton. Illetve azóta Nyugaton sem működnek úgy a dolgok.

orban_viktor_paneuropai_piknik_2

A németekkel szemben pedig kifejezetten nagyvonalú volt. Bár sokan tanácsolják neki, hogy azzal kellene visszavágni a magyar kormányt rendszeresen kritizáló németeknek, hogy mi bezzeg segítettünk nekik ‘89-ben, Orbán szerint

ez pitiáner húzás lenne.

A magyar lélekben ugyanis benne van a nagyvonalúság, és az, hogy segítünk másoknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.