Éééés... tegnap fogytak el a Föld idei erőforrásai

környezetvédelem
2014 augusztus 20., 10:56
comments 50

World Overshoot Day

Mikor először átfutottam efölött, azt gondoltam, hogy ez is egy azok közül a "Napok" közül, amelyekből az év minden napjára jut egy, és amiről a világ nagy része még sosem hallott.

Különben is, mi az, hogy túllövés? Gondolom, elsőre maguk sem tudják, hogy a Világtúllövés Napja miről szól. Változtassunk ezen!

Hogy megértsük, előbb az ökológiai lábnyom fogalmát kell tisztáznunk. Ez egyszerűbb, mint aminek hangzik. Az ökológiai lábnyom az terület, melynek egy társadalomnak szüksége van önmaga fenntartásához és a szemét elnyeléséhez. Ezt hektárban fejezik ki. Magyarország lábnyoma például 3,7 hektár, ami tehát ezt jelenti, minden egyes magyarnak 37 000 négyzetméter terület kell, hogy tudjanak annyit fogyasztani mint Az overshoot ez esetben túlhasználatot, kizsákmányolást jelent.

Számoljunk:

Magyarországon a 2011-es népszámlálás adatai alapján 9 937 628-an élünk. Ha ezt felszorozzuk fejenként 37000 négyzetméterrel, akkor Magyarország ökológiai lábnyoma

367 692 négyzetkilométer.

Szopó!

Az ország területe csak 93 033 négyzetkilométer, vagyis Magyarország éves fenntartásához

3,95 magyarországnyi terület kéne.

Ez elég sokkal rosszabb a világátlagnál, pedig az se túl jó. A Föld éves fenntartásához 1,5 Földre volna szükség. A Föld biokapacitása 2,1 hektár, a világ lakosságának 72 százaléka él olyan országban, amelynek nem fenntartható az ökológiai lábnyoma.

Így már el is jutottunk a Világtúllövési Naphoz:

augusztus 19-én, az év kétharmadánál tartunk ott, hogy száz százalékosan kihasználtuk a Föld idei biokapacitását, az ebben az évben rendelkezésre álló természetes, megújuló erőforrásait.

Például az eddig kibocsátott széndioxidot a természet még képes volt kompenzálni. Amit mától pöfögünk ki, az már hitelbe megy, a jövőtől vettük kölcsön.

A túllövés napja minden évben előrébb jön. 1981-ben például december 14-én volt, akkor még csak 17 napot éltünk hitelből. Most már 133 napot. (Via Footprintnetwork. A cikket Monty, a gyakornokunk fordította. Címlapkép: StOrmz / Flicker cc2.0)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.