Szeptemberben állni fog a bál Hágában

külföld
2014 augusztus 20., 07:55
comments 27

Két héttel ezelőtt a most már Iszlám Államnak (IS) nevezett ISIS hívei vonultak fel Hágában "halált a zsidókra" rigmust skandálva. Azóta még fokozódott is a hangulat, az IS tüntetését a holland szélsőjobboldali Pro Patria csoport tüntetése követte, amit a nácik és a dzsihádisták utcai csatározása színesített.

Ezután a város polgármestere, Josias van Aartsen betiltott minden tüntetést. Intézkedése a várttal ellentétes hatást váltott ki:

a szélsőjobboldali NVU, azaz a Holland Népfront bírósághoz fordult a tüntetési tilalom miatt. Szeptember 20-ra hirdettek meg tüntetést Hágába "Főnök a saját hazánkban" címen, függetlenül attól, hogy a bíróság megengedi-e ezt nekik, vagy sem.

A Pro Patria is tüntetést jelentett be aznapra, hozzájuk a szélsőjobboldali PVV vezére, Geert Wilders is csatlakozni fog. A tüntetéseket a főként muzulmánok lakta Schilderswsijk kerületbe tervezik, ha nem kapnak engedélyt, akkor a vegyes lakosságú Transwaalban tüntetnek majd.

A "muzulmán terrorizmus" elleni tüntetők ellen a Muslim Defence League Holland csoport szervez tüntetést Schilderswsijk és Transwaal lakóinak a szélsőjobboldal és a nacionalizmus ellen. Hozzájuk csatlakozik egy új iszlamista párt, az Egység Pártja is.

És ha ez nem lenne elég, még a holland Antifasiszta Akció is tüntetni fog. Ez mindig tüntet, ha az NVU tüntet.

Mindez egy nappal szeptember 21, a Béke Világnapja előtt lesz Hágában, ahol a Békepalota is áll. (Via Volkskrant. A cikket Monty Aal, holland-magyar gyakornokunk fordította)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.