A magyar reklámadó miatt zuhantak meg az RTL-csoport részvényei

gazdaság
2014 augusztus 21., 14:40
comments 74

Európa legnagyobb hírközlési vállalata, az RTL-csoport komolyan megérezheti azt a különadót, amit Magyarországon vetnek ki éppen rájuk. Erről a Financial Times írt, illetve arról is, hogy az RTL részvényei 8,5 százalékot estek, miután a vállalat bejelentette, hogy idei bevétele elmaradhat a várttól a magyar törvénykezés miatt.

Az RTL közleményében azt is hangsúlyozta, hogy az elkapkodott bevezetése a büntető-jellegű reklámadónak egy figyelmeztető jel minden Magyarországon megforduló külföldi befektetőnek.

A vállalat az eredmények elmaradása miatt a magyar mellett a francia viszonyokat is hibáztatta, ahol állításuk szerint szintén egyenlőtlen gazdasági környezettel találkoztak.

Korábbi számítások szerint az RTL adóterhe az új adó miatt 15 millió euróval (4,6 milliárd forinttal) nő. Az RTL Magyarország 2013-ban 15 millió eurós kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény mellett 100 millió eurós forgalmat bonyolított. Azaz a teljes nyereségét elvenné az adóval a magyar állam. 

Az RTL-csoport már jelezte, nemzetközi bírósághoz fognak fordulni az adó miatt. A különadót megalkotó törvényjavaslatot egyéni javaslatként L. Simon László nyújtotta be, de hamar kiderült, sokszor még ő sem tudja pontosan, mit tartalmaznak a törvényének módosítói. Aztán az is kiderült, hogy véletlenül a nagy kapkodásban elvétették a törvény megalkotását, és az idei évre nem is vonatkozott volna az az RTL-re, ezért kapkodva azonnal módosítani is kellett a törvényt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.