Harc közben elesett egy 55 éves amerikai befektetési bankár Ukrajnában

külföld
2014 augusztus 21., 08:20
comments 143

Simon Ostrovsky, a Vice News újságírója kiszabadulása óta is folytatja az ukránok és az oroszbarát szeparatisták háborújának helyszíni követését. Egyik augusztusi videójában bukkant fel Mark Gregory Paslawsky története.

Az ukrán-amerikai kettős állampolgár férfi, akit a Vice egyszerűen csak Frankonak nevezett, kedden halt meg Ilovayszk mellett.

Paslawsky több mint két hónapja szolgált önkéntesként. Korábban az amerikai seregben is megfordult. 1981-ben végzett a West Point-i katonai akadémián, 32 éves koráig pedig a hadseregben szolgált. Egy ukrán társa szerint őrnagy lehetett, de ebben nem biztosak, mert sosem beszélt nekik erről túl sokat.

Az ukrán belügyminiszter, Anton Herascsenko Facebook-oldalán megerősítette a halálhírt, és további részleteket is elárult:

"Amikor megkérdeztem tőle, hogy egy amerikai állampolgár miért kezd el Ukrajnáért harcolni, ezt mondta: Ukrajna a második otthonom, nem fogok visszatérni az Egyesült Államokba. Szeretem Ukrajnát, és  minden állampolgár kötelessége, hogy megvédje otthonát, amikor azt fenyegetés éri."

Mielőtt az önkéntes sereghez csatlakozott volna, Paslawsky Kijevben és Harkovban dolgozott befektetési bankárként.

Ez a Vice videója Paslawskyról:

(via Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.