Totálisan csődöt mondtak a német hatóságok a neonáci terroristákkal szemben

Terrorizmus
2014 augusztus 21., 12:42
comments 18

Súlyos mulasztások és hibák terhelik a németországi Türingia tartomány bűnüldöző hatóságait a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) nevű neonáci terrorista sejt ügyében – állapította meg a tartományi parlamenti (Landtag) viszgálóbizottsága a jelentésében.

Az erfurti Landtag bizottságának 1800 oldalas jelentése szerint a hatóságok „totálisan csődöt mondtak” az NSU-ügyben. A neonáci terroristák által elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban „végzett, illetve nem végzett” nyomozások azt mutatják, hogy az ügy kezelése a rendőrség, az ügyészség és az alkotmányvédelmi hivatal oldaláról vizsgálva is „teljes katasztrófa”.

photo_camera Beate Zschaepe, az NSU vezetője 2013 szeptemberén a müncheni bíróság előtt (Fotó: Christof Stache / AFP)

A Türingiában 1998-ban létrejött NSU országszerte legalább tíz gyilkosságot követhetett el, nyolc török és egy görög bevándorlót meg egy rendőrt ölt meg. A terroristákat robbantásos merényletekért és bankrablásokért is felelősnek tartják. A háromfős csoport 2011 őszén lepleződött le, azután, hogy az egyik tag feladta magát, két társa pedig öngyilkosságot követett el. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.