2013-ban tenyerelt rá a politika először az Origóra

POLITIKA
2014 augusztus 22., 17:33
comments 18

Gazda Albert az Origo korábbi főszerkesztője egy hosszú posztban foglalta össze a Cinken az Origóval kapcsolatos élményeit. Amit ír, egybecseng azzal, amit ebben a cikkben állított a 444.

Gazda Albert 2011 őszétől 2013 őszéig volt az Origo főszerkesztője. Távozását eddig többnyire azzal a mondattal indokolta, hogy

elbukta a harcot a VPN-nel szemben.

(A VPN egy ilyen kis USB-stick szerű basz. Csak ezzel működik a céges laptop, ha az ember nem a céges hálózaton van, mindenki utálta. Egy idő után ez a nehézkesség jelképévé vált a szerkesztőségben.)

A mostani posztjában viszont arról ír a volt főszerkesztő is, hogy az Origón már 2013-tól politikai nyomás volt.

„Korábban is jöttek ilyen-olyan kérések – azok mindig és mindenhova jönnek, ami hirdetésből él, nem kerülheti meg őket –, ezeket lehetőség szerint elhárítottuk vagy nem vettük komolyan.

A politika 2013 februárjában kopogtatott először konkrétan, mailem van róla,

de akkor még – legendásan lassú felfogásomnak köszönhetően megint csak – nem értettem egészen jól, hogy mi történik. Annyiról volt szó csak, egy külsős ember közvetítette a felvetést, hogy legyünk kapcsolatban, kommunikáljunk egymással, ilyenek. Miért ne, mondtam, nyitott vagyok minden értelmes információra.

Aztán teltek-múltak a hetek és a hónapok, be-beesett egy-egy levél, telefon, áttételes megkeresés. Nem igazán törődtem velük. De a számuk egy idő után megszaporodott.

Valamikor szeptemberben egyszer csak összesűrűsödött, nehezebb, súlyosabb lett a levegő.

Nem mondom, hogy egyik pillanatról a másikra, de majdnem. Úgyhogy az lett a döntés, hogy találkozom én is egy sokkal komolyabb háttéremberrel. Jó hangulatú megbeszélés volt, magától értetődően, ismertük egymást a 90-es évek közepe óta. Tök fura, hogy a politika még nem jött rá, hogy az online ma már fontosabb, mint a Népszabadság, mondtam vidáman.

Már rájött,

válaszolta a háttérember mosolyogva. Mi van, ha azt mondom, ez így nem oké, kérdeztem.

Semmi, felelte, minden ugyanúgy megy tovább.

Néhány órával később megbeszéltük Vaszily Miklóssal, hogy akár ugyanúgy, akár máshogyan, de nélkülem megy tovább. Barátokként váltunk el.”

(Én korábban az Origónál dolgoztam, Gazda Albert vett fel, én is Sáling Gergő távozása után jöttem el onnan.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.