Sem a majmoknak, sem az isteni erőknek nem lehet szerzői joga

jog
2014 augusztus 22., 10:46
comments 38

Írtunk mi is arról a sztoriról, hogy David J. Slater brit természetfotós 2011-ben éppen üstökös mákakókat fotózott Indonéziában, amikor a majmok ellopták a fényképezőgépét és elkezdtek szelfiket gyártani.

A képek világhírűek lettek, Slater nagy bánatára viszont ezzel egy fillért nem keresett, mert a Wikipedia feltöltötte ingyenes elérhető adatbázisába a képeket, mondván hogy azokat majmok készítették.

photo_camera (via Wikipedia Commons)

Az ügyből per lett, és ez ért most véget. Az Egyesült Államok szabadalmi hivatala végül úgy döntött, hogy olyan tartalmat, amit egy állat készített, nem lehet regisztrálni. Ugyanígy nem vonatkozik szerzői jog azokra a produktumokra, amiket istenek vagy szellemek állítottak elő.

És ez nem vicc. A hatóság végzése és a frissen átalakított szabályozás szerint nem vehetik nyilvántartásba

a természet, állatok vagy növények munkáit

és ugyanígy kívül esik a szerzői jogokon minden, amit

isteni vagy természetfölötti létmódok alkottak

ugyanakkor az ér, ha egy ember csak annyit állít művéről, hogy ezek ihlették munkáját.

Azaz a Wikimedia nyert, a végzés annyira precíz volt, hogy a majom által készített fénykép mellett megemlítették a nem regisztrálható szellemi művek között az elefánt által festett képet és az óceán formálta uszadékfát is. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.