Nagy áttörés: Irán tizedannyi plutóniumot fog termelni, mint amit eredetileg tervezett

külföld
2014 augusztus 27., 18:39
comments 24

Jelentős fejlemény van az iráni atomprogramban! Ali Akbár Szálehi, az iráni atomenergia-ügyi szervezet elnöke szerdán bejelentette, hogy a Genfben kötött megállapodásnak megfelelően elkezdték a már majdnem kész araki nehézvizes reaktor átépítését.

Ez nagyon fontos lépés, mert Arakban akár évi tíz kiló, fegyvergyártáshoz is használható plutóniumot termeltek volna, de az átalakítás után már legfeljebb évi egy kilót tudnak előállítani.

Ez fontos engedmény. A genfi tárgyalásokon a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja - az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína - és Németország) az araki építkezés leállítását követelték, de Irán ebbe nem ment bele. Azzal érveltek, hogy ott gyógyászati célokra használt izotópokat tudnának előállítani.

Másrészt viszont Szálehi azt is bejelentette, hogy új, továbbfejlesztett urándúsító centrifugát is teszteltek.

Ez pedig komoly visszalépés ahhoz képest, hogy tavaly novemberben még beleegyeztek az urándúsítás korlátozásába.

Szálehi most azt mondta, hogy "jogunk van új centrifugák előállításához és gyártásához", ami ebben a formában nem feltétlenül igaz: a tavaly novemberi megállapodás konkrétan megtiltotta Iránnak a centrifugák fejlesztést. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.