Orosz csapatok foglaltak el kelet-ukrán településeket

külföld
2014 augusztus 27., 14:16
comments 126

Hét ukrán települést szálltak meg orosz csapatok, állítja az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője, Andrij Liszenko. Az orosz csapatok Donyeck megye déli részén, Novoazovszk mellett hatoltak be Ukrajnába - ott, ahol hétfőn elfogták a 98. dandár 331. légideszant ezredének négy katonáját, akik a nem hivatalos moszkvai vélemény szerint "eltévedtek".

Liszenko szerint az orosz katonák által megszállt falvakból és orosz területről heves tűz alá vették a környező településeket. Elmondta, hogy közben a területtől északabbra fekvő Donyeck megyei Amvroszijivka városába is behatoltak orosz katonák öt páncélozott járművel és egy Kamaz teherautóval.

Azt mondta, hogy az Oroszország által bekebelezett Krím-félszigettel határos Herszoni területen is egyre aktívabb tevékenységet folytatnak az orosz fegyveres erők. A dél-ukrajnai megye légterében három orosz katonai helikoptert észleltek előző nap. Az orosz hadsereg pedig tüzelőállásokat alakít ki a Krím-félsziget északi határán.

Az orosz hadsereg egyre nyíltabb beavatkozása rossz hír Ukrajnának. Sir Richard Shirreff brit tábornok szerint a NATO "nehezen tudna szembeszállni egy orosz invázióval". Shirreff márciusig a NATO európai erőinek főparancsnok-helyettese volt. Szerinte a NATO-nak nagy gondot okozna már csak az is, hogy megfelelő erőket vonultasson fel az oroszok ellen. "Egyetlen hadosztály gyors kivezénylése is jelentős gondot okozna" - mondta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.