Tudományosan is megállapították, hogy pizzára mozzarella való

meghökkentő tudomány
2014 augusztus 29., 11:39
comments 49

A tudomány már csak olyan, hogy az axiómákat is meg kell fogalmaznia valakinek. Az Aucklandi Egyetem anyagtudományi tanszékének kutatói mégis szintet tudtak lépni a nyilvánvaló dolgok felfedezésében.

pizza

Komoly, hatoldalas tanulmányt jelentettek meg a Journal of Food Science élelmezéstudományi periodikában arról, amit mindannyian mindig is tudtunk:

a pizzára mozzarella való.

A "Különböző sajtok pizzasütési tulajdonságainak kvantifikációja és ezek korrelációja a sajtok funkcionalitásával" című tanulmányukban tényleg különböző sajtokat vizsgáltak, úgymint:

  • mozzarella;
  • chedar;
  • edami;
  • ementáli;
  • Gruyere;
  • Provolone;

és arra jutottak, hogy az ún. "gourmet-pizzákon" lehet különböző sajtokat keverni a mozzarellához, mi több, bizonyos fajta sajtokat lehetséges úgy használni pizzasütéskor, hogy egyes, különleges fogyasztói igényeket kielégítsenek,

a pizzára mozzarella való.

Ennek kiderítéséhez egészen összetett tudományos apparátust használtak. A kísérletekben kamerákkal figyelték meg a sülő pizzákat, a sajtok barnulását, hólyagzódását, zsírosságát speciális, csak erre fejlesztett szoftverrel értékelték ki. A sajtokat még mikroszkóp alatt is megvizsgálták. És ez az eszköztár elég volt annak megállapítására, hogy a mozzarella a maga nyúlósságával úgy hólyagozódik, hogy ideálisan barnul. (Via Fox)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.