A dánok a gazdasági miniszterüket jelölik uniós biztosnak

külföld
2014 augusztus 31., 14:17
comments 29

A 46 éves Margrethe Vestager gazdasági minisztert jelölte az Európai Bizottság egyik biztosi posztjára a dán kormány. Ezt Helle Thorning-Schmidt miniszterelnök közölte vasárnap.

Vestager a gazdasági minisztériumon kívül a belügyi tárcát is vezeti, korábban pedig a nevelésügyekben illetékes kormányzati szerv élén állt. Koppenhágai sajtóértesülések szerint a miniszter jövő héten mond le eddigi tisztségeiről, beleértve a Dán Szociálliberális Párt vezetését.

Thorning-Schmidt kormányfőt korábban esélyesnek tartották az Európai Tanács elnöki pozíciójára, amelyet az Európai Tanács szombati csúcstalálkozójának döntése értelmében a leköszönő Herman Van Rompuy Donald Tusk lengyel kormányfőnek fog átadni.

Az Európai Bizottság új összetételéről Jean-Claude Juncker, az intézmény új vezetője dönt. A kinevezések véglegesítéséhez az Európai Parlament beleegyezésére van szükség. A dán nevezés azért is fontos, mert Juncker korábban kritizálta a tagállamokat, amiért nem nagyon jelöltek nőket a bizottsági tisztségekre. A női jelöltek hiánya miatt pedig veszélybe kerülhet az Európai Bizottság európai parlamenti támogatása. Guy Verhofstadt, a liberális képviselőcsoport vezetője nemrég úgy nyilatkozott, a liberálisok nem támogathatnak egy olyan bizottságot, amelyben kevés a női biztos.

Eddig négy női jelölt pályázott biztosi pozícióra: Olaszország, Csehország, Svédország és Bulgária jelöltjei, most Dánia lett az ötödik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.