Elmenekült Lesotho miniszterelnöke

külföld
2014 augusztus 31., 06:43
comments 9

Kezdjük távolról. Ez itt Lesotho:

lesotho1

Mutatom közelebről:

lesotho2

ott, pirossal kiemelve, Dél-Afrika közepén.

Lesotho államformáját tekintve alkotmányos királyság, vagyis az igazi főnök a miniszterelnök volna. Most éppen ő, a miniszterelnök, vagyis Thomas Thabane menekült el az országból a szomszédba, mert állítása szerint a hadsereg

puccsot kísérelt meg ellene.

"Ez katonai puccs, mert a hadsereg vezeti. És a hadsereg nem hallgat a főparancsnokára, aki én volnék" - mondta.

A hadsereg ugyanakkor tagadja, hogy puccsot hajtottak volna végre. Állítják, hogy ők csak a rendőrség egy, fegyverkezni készülő része ellen hajtottak végre akciót, és különben is, alakulataik már vissza is vonultak a laktanyáikba.

Mielőtt visszavonultak volna, megszállták a rendőrség főhadiszállását és megpróbálták a király elé hurcolni a miniszterelnököt és helyettesét.

Thabane most a visszatérését tervezi, amit rögtön megtesz, ha már biztos benne, hogy "nem fogják meggyilkolni". (Via The Wire)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.