Felfegyverezné az ukránokat az amerikai szenátus külügyi bizottságának elnöke

külföld
2014 augusztus 31., 15:40
comments 226

A demokrata Robert Menendez erről a CNN-en beszélt.

"Olyan típusú védelmi fegyverekkel kell ellátnunk Ukrajnát, amelyek megfizettetnék Putyinnal az agresszió folytatásának árát"

- mondta kijevi bejelentkezése során a politikus.

A szenátor szerint az Egyesült Államoknak, az Európai Uniónak és a NATO-nak együtt kell működnie Ukrajna felfegyverzésében. Menendez úgy vélekedett, hogy a megváltozott helyzetben, amikor Moszkva inváziót hajtott végre Kelet-Ukrajnában, az Obama-kormány is fontolóra vette a fegyverszállítások lehetőségét. Robert Menendez egyúttal az orosz pénzügyi és energetikai szféra elleni szankciókat sürgetett.

Diane Feinstein, a szenátus hírszerzési bizottságának demokrata elnöke az NBC csatornán is azzal érvelt, hogy nem biztos, hogy a szankciókkal hatást lehet gyakorolni Moszkvára, mert azok csak lassan érnék el a Vlagyimir Putyin elnököt nagy arányban támogató orosz embereket. Diane Feinstein szerint az Egyesült Államoknak közvetlenül Putyinnal kell tárgyalnia, és sürgette, hogy John Kerry külügyminiszter vegye fel vele a kapcsolatot.

Mike Rogers, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke a Fox News televízióban az Egyesült Államok és Európa kötelességének nevezte az Ukrajnának nyújtandó stratégiai segítséget Oroszország egyre agresszívabb lépéseivel szemben. Rogers szerint egy most nyújtandó kisebb és hatékony támogatással meg lehetne előzni azt, hogy később nagyobb arányú segítségnyújtásra legyen szükség. Arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnával kapcsolatban Amerikának nem szabad megismételi azt a hibát, amelyet az elnök Szíria ügyében elkövetett.

Barack Obama amerikai elnök a héten ismételten kizárta, hogy az Egyesült Államok katonai akcióba lépjen az ukrajnai válsággal kapcsolatban, és diplomáciai megoldást sürgetett. Washington nem minősítette ugyan inváziónak azt, hogy Oroszország megnövelte a szakadároknak nyújtott katonai támogatást, de újabb gazdasági szankciókat helyezett kilátásba. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.