Akiknek nem lennénk a helyében MDCLXVI.: Hollywood

a hetedik művészet
2014 szeptember 01., 08:34
comments 27
  • Tizenhárom éve nem volt ennyire gyenge nyara az amerikai filmiparnak.
  • Még nincs nagy baj, csak szezonális hatás.
  • De az is lehet, hogy baj van.
  • Franc se tudja, mi van.
  • A közösségi média a felelős: túl gyorsan elterjed, ha rossz egy film.
  • Szerintem csak most kezdik megérezni Andy Vajna elvesztését.

A galaxis őrzői és a Tini nindzsa teknőcök augusztusi kiugró kasszasikerei ellenére Hollywood gyönge nyarat zárt: a mozik bevétele nyolcéves mélypontra esett vissza. A variety.com elemzése szerint az előző év hasonló időszakához képest 15 százalékkal csökkent a mozijegyek eladása. 2013 nyarán 4600 millió dolláros bevételt értek el, az idei nyár 3800 és 4000 millió dollár között lesz.

„A filmipar továbbra is erős, de mindig is produkciófüggő lesz. Előfordulnak gyönge hetek, amit a közönség úgy fog fel, hogy az ágazat bajban van, aztán vannak nagyszerű premierek, amikor meg azt mondják, hogy erősebb, mint valaha” – fejtette ki a lapnak Rory Bruer, a Sony Pictures nemzetközi forgalmazási elnöke.

A folytatásként készült 22 Jump Street – A túlkoros osztag vagy A majmok bolygója – Forradalom nagyobb kasszasiker lett előzményénél. Ugyanakkor a nyáron sok film indult nagy jegybevétellel, majd hamar el is tűnt a kasszasikerlistáról. A 200 millió dollárból készült A csodálatos Pókember 2. észak-amerikai jegybevételei alig múlták felül a költségvetés összegét, az Expendables – A feláldozhatók 3. után pedig sokan gondolták úgy, hogy a sorozat megérett a nyugdíjra.

Tizenhárom év után először nem került moziba olyan film a nyáron, amely Észak-Amerikában átlépte volna a 300 millió dolláros jegyeladást.

A galaxis őrzőin és a váratlanul nagy sikernek bizonyult Csillagjainkban a hiba című produkción kívül az elmúlt három hónap szűkölködött a kasszasikerekben. A nagyobb bukások között emlegetik a Jersey Boys című Clint Estwood-filmet és a Szexvideó című vígjátékot.

Nem valószínű, hogy a közönség elpártolt volna a moziktól – véli Matthew Harrigan, a Wunderlicht Securities elemzője, aki szerint inkább arról van szó, hogy a közösségi oldalakon pillanatok alatt elterjed, ha egy film gyönge lábakon áll, és ez eléggé megnehezíti a forgalmazók és a filmszínházak helyzetét.

Szakértők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a korábban sokszor figyelmen kívül hagyott női közönség a nyáron olyan filmek bevételét, mint a Demóna vagy a Csillagjainkban a hiba, alaposan feltornászta. A Jump Street és a Rossz szomszédság szintén azért érhetett el kiugró sikert a pénztáraknál, mert egyaránt szólt a nőkhöz és a férfiakhoz. A humor ugyancsak sikerforrásnak bizonyult: a sok parádés különleges effektus mellett végül a szellemesség lett A galaxis őrzői erőssége is.

Az év hátralévő részében nagy várakozás övezi David Fincher Holtodiglan és Christopher Nolen Csillagok között című produkcióját, emellett Az éhezők viadala következő epizódja és A hobbit-folytatás is biztos befutónak tűnik, amely megtölti majd a mozikasszákat.

Az év eddigi bevételeit tekintve 2013 azonos időszakához képest 5,6 százalékkal maradt el a jegyeladás, a mozik látogatottsága pedig 5,5 százalékkal kisebb. A filmszínház-üzemeltetők nem túl optimisták: tartanak tőle, hogy nehéz lesz behozni a kiesett nyereséget. Sokan bíznak azonban abban, hogy a következő két évben – az olyan filmeknek köszönhetően, mint az új James Bond-kaland, a Star Wars és a Bosszúállók folytatása – ismét felszálló ágba kerül majd a filmipar. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.