Az orosz külügyminiszter felszólította Kijevet, hogy vonuljon vissza

háború
2014 szeptember 01., 10:00
comments 205

Nem lesz orosz katonai beavatkozás Ukrajnában, Oroszország a kizárólag békés rendezés mellett áll ki – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a moszkvai nemzetközi kapcsolatok intézete tanévnyitóján. Mint mondta:

„Minden, amit teszünk, pontosan a politikai megközelítést (a válság politikai rendezését) célozza.”

Bírálta a Nyugatot is, mondván, hogy ottani kollégáikat „elvakítja a helyzet és mindaz, amit a jelenlegi ukrán vezetés állít és tesz, teljes mértékű támogatást kap Nyugaton”.

Az orosz és külföldi diplomatákat, nemzetközi gazdasági szakembereket, jogászokat, külpolitikai újságírókat is képző felsőoktatási intézmény tanévnyitóján felszólaló orosz külügyminiszter azt is mondta, hogy nem reális a délkelet-ukrajnai felkelőktől követelni, hogy tegyék le a fegyvert, hogy aztán megsemmisítsék őket.

Lavrov felszólította Kijevet, hogy hadserege ne használjon nehézfegyvereket és légierejét se vesse be többé az Oroszországgal határos Donyeck és Luhanszk megyékben zajló terrorellenes műveletben. Azonnali tűzszünetre szólított fel, és felszólította Kijevet, hogy vonja vissza a csapatait onnan, ahol civileket sebesíthetnek meg.

Úgy vélte, hogy ennek érdekében Washingtonnak és Brüsszelnek kell nyomást gyakorolnia az ukrán vezetésre. Az orosz diplomácia vezetője azt javasolta Oroszország nyugati partnereinek, hogy a büntetőintézkedésekkel való fenyegetőzés helyett üljenek tárgyalóasztalhoz. Moszkva arra számít, hogy az EBESZ Ukrajna és Oroszország képviselőiből álló kontaktcsoport minszki ülésén résztvevők a haladéktalan és feltétel nélküli ukrajnai tűzszünet életbe léptetését fogják megvitatni.

Lavrov szerint Oroszország mindent tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon az ukrán válság politikai rendezéséhez, „kivétel nélkül minden (ukrajnai) régió és politikai erő érdekeinek figyelembe vételével”.

Szergej Lavrov szerint a júliusban a délkelet-ukrajnai Donyeck megyében lezuhant malajziai utasszállító gép katasztrófáját vizsgáló szakértőknek vissza kell térniük a tragédia helyszínére. Azt kifogásolta, hogy Moszkvát nem tájékoztatják a tényekről és azt várják el tőle, hogy higgyen a szóbeli információknak. (Guardian, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.