Medúzaparadicsommá nőtte ki magát egy apró japán akvárium

vers
2014 szeptember 01., 12:26
comments 4

Szakrális és profán, vulgáris és emelkedett pulzál ezen a borongós, bár dialektikus protoőszi napon. A sunabotrányok mocsarában is meg-megcsillan a művészet, a kultúra, a költészet drágaköve. Az MTI most tett közzé egy lírai mikronovellát, amely egyszerre idézi az angol romatika első korszakának látomásos költészetét (Samuel Taylor Coleridge: Kubla Kán), Merle világát, Michael Crichton műveit.  Szó szerint másoljuk ide, mint ahogy a cím is betűhív interpretáció (egyszersmind az Év címe award nagy esélyese) (kiemelések tőlem):

Valóságos medúzafellegvárat varázsolt

a japán Jamagata prefektúrabeli Curuoka aprócska akváriumából egy helyi férfi, aki évek óta nagy csodálója a különleges

vízi teremtményeknek.

Okuizumi Kazuja már gyermekkorában is rajongott az állatokért és a horgászásért. Annak idején a középiskolát befejezve

csatlakozott a városi akváriumhoz,

ahol vele együtt mindössze négyen dolgoztak.

A fiatal fiú feladatai közé tartozott egyebek mellett a fókashowk megszervezése, a mosogatás és a parkoló üzemeltetése.

Aztán 1997-ben az intézménynek anyagi gondjai támadtak a látogatószám csökkenése miatt, és Okuizuminak

az egyik koralltartályba rekedt – és a látogatók körében igen népszerűvé vált – medúza adta az ötletet,

hogy talán ezen különleges teremtményekkel lehetne újra felvirágoztatni a helyet.

A medúzákat könnyen begyűjtötték a környező vizekből, ám az állatok számára nem voltak alkalmasak a hagyományos tartályok. Az akváriumnak azonban nem volt pénze rá, hogy megfelelő otthont vásároljon a medúzáknak, így Okuizumi három éven át dolgozott egy megfelelő, ám az eredeti ár töredékébe kerülő tartály megépítésén. Ezen kívül több mint egy évet szentelt olyan etetési módszer kidolgozására, amellyel mindössze néhány emberre van szükséges a medúzák ellátásához.

A világ legnagyobb medúzakínálatával büszkélkedhető akvárium

június 1-jén nyitotta meg ismét a kapuit. A Jellyfish Dream Museum hat méter magas víztartálya

kétezer medúzának ad otthont.

„Boldog vagyok, hogy újra mosolyogni látom a látogatókat” – mondta az 50 esztendős Okuizumi, aki immár 31 éve dolgozik az intézménynél. Mint hozzátette, az újranyitás óta Japán több akváriumának munkatársa is ellátogatott hozzá, hogy

ellesse a medúzatartás titkát.

THE END

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.