Putyin: Ha akarom, két hét alatt beveszem Kijevet

külföld
2014 szeptember 01., 16:29
comments 315

Az olasz média jelentette hétfőn, hogy Putyin egy José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság jelenlegi elnökével folytatott telefonbeszélgetésében szombaton azzal fenyegetőzött, hogy el tudja foglalni az ukrán fővárost.

„Ha akarom, két hét alatt beveszem Kijevet.”

Ezzel Putyin azt akarta indokolni, hogy miért nem kellene az EU-nak provokálnia őt a szankciók kiterjesztésével. A beszélgetést az Európai Bizottság elnöke kezdeményezte, aki magyarázatot akart kérni az orosz elnöktől orosz katonák határon átnyúló, Ukrajna délkeleti régióját érintő tevékenységére. Barroso a szombati uniós csúcson beszámolt a beszélgetésről - írta hétfőn a La Repubblica című olasz lap, amelynek értesülését brüsszeli források megerősítették a Spiegel Online-nak.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozásán Barroso beszámolója után David Cameron brit miniszterelnök felidézte, hogy 1938-ban kudarchoz, és végül világégéshez vezetett a náci Németországgal szemben folytatott megbékélési politika, és óvott attól, hogy a nemzetközi közösség újra elkövesse ezt a hibát.

Angela Merkel is hozzászólt ehhez a napirendi ponthoz. A német kancellár a tanácskozás több résztvevőjének elmondása szerint feldúltnak tűnt, és úgy vélekedett, hogy Putyin az ukrán válság további mélyítésére törekszik, súlyos katonai konfliktust kíván előidézni. Merkel továbbá arra figyelmeztetett, hogy a moszkvai vezetés tervei Ukrajna után Lettországot és Észtországot is érinthetik - írta a Spiegel Online a La Repubblica alapján.

Eközben Minszkben az orosz-ukrán béketárgyalásokon Szergej Lavrov orosz külügyminiszter épp arról beszélt, hogy Oroszország érdeke, hogy a harcoló felek azonnal tűzszünetet kössenek. (IBTimes, Spiegel, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.