Putyin nem úgy értette, hogy ha akarja, két hét alatt beveszi Kijevet

külföld
2014 szeptember 02., 09:21
comments 329
  • Putyin a bolondját járatja a világgal.
  • Annyira, hogy ezt már a fideszes Szájer József is észrevette, és erőt mutatna neki.

Russian President Vladimir Putin takes part in a live broadcast nationwide phone-in in Moscow

„Ha akarom, két hét alatt beveszem Kijevet.”

Ez volt a legtöbbet idézett mondat Vlagyimir Putyintól hétfőn, aki ezt az olasz média szerint José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének mondta telefonon annak nyomatékosítására, miért nem kellene az EU-nak provokálnia őt a szankciók kiterjesztésével.

A Kreml kedden közölte, a kijelentést kiragadták a szövegkörnyezetéből. Jurij Usakov orosz elnöki tanácsadó arról beszélt, Putyin nyilatkozatának "teljesen más értelme volt".

Usakov szerint túllép a diplomáciai gyakorlat keretein José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének pontatlan idézete.

"Ez nem korrekt, nem méltó egy komoly politikushoz" - idézte Ria Novosztyi hírügynökség Usakovot, aki azonban azt nem részletezte, hogy Putyin pontosan mit mondott.

"Egyszer ezt mondja, egyszer amazt. Hogy valójában mit akar, azt talán csak ő tudja. Amíg mindenki azt találgatja, mi is járhat az orosz elnök fejében, az általa támogatott egységek három fronton törnek előre Ukrajnában"

- írtuk tegnap.

De nem csak mi látjuk ezt így, hanem Szájer József fideszes EP-képviselő is, aki a Hír tévében azt mondta:

"Putyin elnök a maga ravaszságával ki tudja cselezni az Európai Uniót, nem olyan bonyolult dolog ez".  Szerinte bármit teszünk, "határozottan kell tenni, kezdeményezni kell".

"A szankciók politikája kétélű, mert azt is üti, aki alkalmazza. Oroszországgal szemben erőt kell felmutatni, ezt mi magyarok jól tudjuk. Az oroszok az erő nyelvén értenek, de az EU nem tud az erő nyelvén beszélni, ezért lépett be a képbe Amerika"

- mondta Szájer.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.