Franciaország nem szállítja le a hadihajókat Oroszországnak

külföld
2014 szeptember 03., 15:15
comments 167

Az ukrán válság eszkalálódása miatt Franciaország felfüggeszti függőben lévő haditengerészeti szerződéseit az oroszokkal. Ezt Francois Hollande elnöki hivatalának közleményéből derült ki.

A lépést régóta sürgették Nyugaton, de közben hatalmas üzlet volt a francia államnak. Hollande közleménye szerint az orosz lépések Kelet-Ukrajnában az európai béke alapjait ásta alá. És hiába a tűzszünet ígérete, egyelőre a feltételek a franciák szerint nincsenek meg, hogy leszállítsák az első hajókat.

A franciák összesen 1,6 milliárd dollár (!) értékben adtak volna el két hajót az orosz haditengerészetnek, ami a nyugati elemzők szerint jelentősen megerősítette volna az orosz flotta harcerejét.

A Mistral hadi hajókra elsősorban azért lett volna szükségük, mert szakértők szerint a Fekete-tengeri flotta nem alkalmas egy szárazföldi invázió megindítására.

photo_camera Az egyik Mistral-hajó (FRANK PERRY / AFP)

Bár a franciák hónapok óta sok kritikát kaptak, amiért nem mondják fel a szerződést, ezekre korábban nem igazán reagáltak. Június végén 400 orosz tengerész érkezett Franciaországba, hogy megismerkedjenek a Mistralokkal. Hollande pedig még azután is kitartott a szerződés mellett, hogy szeparatisták lelőtték a maláj gépet.

A jelek szerint viszont a nyílt behatolás Ukrajnába már sok volt az franciáknak.

A francia döntést üdvözölték az amerikai képviselőház külpolitikai bizottságának demokrata tagjai, és azt javasolták, hogy vagy adják el vagy kölcsön a hajókat a NATO-nak. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.