A cápák a férfiakat szeretik

ÁLLAT
2014 szeptember 04., 17:15
comments 31

Férfiak esnek áldozatául a cápatámadások 84 százalékának és a halálos cápatámadások 89 százalékának. Ezt derítették ki ausztrál kutatók, akik „értetlenül állnak az adatok előtt” – írja az MTI.

Daryl McPhee professzor, a tanulmány szerzője a Telegraph-nak elmondta, hogy eredményeik annyira meglepőek, hogy kétszer is ellenőrizni kell. Szerinte ezek az adatok abból adódhatnak, hogy a férfiak több időt töltenek vízi sportokkal, és a nőknél jóval hajlamosabbak a kockázatvállalásra.

Az ausztrál tudósok világszerte vizsgálták a 2011 előtt bekövetkezett „nem kiprovokált” cápatámadásokat és a cápatámadások miatti haláleseteket, amik 30 év alatt megháromszorozódtak.

A legtöbb halálesettel végződött cápatámadást Ausztráliában jegyezték fel: 171 cápatámadásból 32 volt halálos. Dél-Afrikában 132 cápatámadásból 28-an, az Egyesült Államokban 25-en vesztették életüket 769 támadásban.

Amerikában történt ugyan a legtöbb cápatámadás, de itt volt a legkevesebb a halott. Ennek a kutatók szerint valószínűleg az az oka, hogy kisebb cápák követhették el a támadások többségét.

Ausztrália vizeiben viszont a nagyobb termetű tengeri ragadozók, a bikacápa, a tigris cápa és a nagy fehér cápa az őshonos. Az utóbbi követte el a legtöbb cápatámadást nemcsak Ausztráliában, hanem világszerte.

A queenslandi Bond Egyetem szakembereinek tanulmánya a Coastal Management nemzetközi folyóirat eheti számában jelent meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.