A Józsefvárosban tényleg minden sarkon lesz kamera

Budapest
2014 szeptember 04., 13:43
comments 113

Nem tágít a mindent megfigyelünk ígéretből Kocsis Máté, Józsefváros újrázni készülő fideszes polgármestere, sőt, ez a kampányának fő üzenete.

photo_camera Fotó: Tremmel Márk

A kerületi lapban június 30-án jelent meg a hír, hogy bővíti és modernizálja a kamerarendszerét Józsefváros. Az új kameráknak „nagyobb lesz a felbontása, a kép élesebb lesz, az éjszakai fényviszonyokhoz is jobban alkalmazkodnak – szinte a teljes kerület ellenőrizhetővé válik, ami jelentősen növeli a közbiztonságot”.

Sőt bejelentették azt is, hogy a bővülő kamerarendszer részeként

Józsefvárosban – Magyarországon először – arcfelismerő kamerák is lesznek, amelyek lehetővé teszik körözött bűnözők beazonosítását. A kamerák nem csak a nyilvántartásban szereplő egyéneket tudják „lencsevégre kapni”, a hálózat járművek rendszámának felismerésére – így lopott autók, lejárt műszaki engedélyű járművek vagy éppen szabálytalankodók kézre kerítésére – is alkalmas.

Erről aztán hamar kiderült, hogy azért lenne az első, mert jogilag elég aggályos lenne a telepítése. Kocsis augusztus elején már azt nyilatkozta, hogy jelen állapotában a rendszer nem tartalmazza az arcfelismerő képességet, de

alkalmas arra, hogy később valóban telepíthető legyen hozzá, amennyiben a jogszabályi környezet adott lesz.

Az eddigi 115 helyett 180 helyen lesz kamera, a régieket is lecserélik az újakra. Ezek már képesek lesznek fogadni az arcfelismeréshez szükséges szoftvert, ha tisztázzák a jogszabályi hátterét és technikaliag is előkészítik. Hogy ez három hónap vagy egy év múlva, nem tudja.

Kocsis szerint a normális józsefvárosi polgárokat nem fogja zavarni az arcfelismerő kamera, mert rendet akarnak.

photo_camera Itt lesznek a kamerák. Forrás: jozsefvaros.hu

Közben beszállt a kameralicitbe a XII. kerület is. Az önkormányzat bejelentett, hogy 26 nagy felbontású, táv-vezérelhető kamerával bővült a XIII. kerület térfigyelő hálózata. A kerületben ezzel 258 kamera működik, a mostani fejlesztés 20 millió forintba került. Jó, ott nincs mindenhol, csak a kerület kriminológiai szempontból érzékeny pontjait felügyelik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.