Csányi csalódott a szövetségi kapitánya munkájában

futball
2014 szeptember 08., 12:45
comments 166
  • Csányi Sándor olcsó megoldást keresett, így lett szövetségi kapitány Pintér Attila.
  • Vele visszatért a magyar fociba valami.
  • Mégpedig a szavakkal birkozó, a sikertelenséget minden körülmények között elmagyarázni képes magyar szakvezető.
  • És közben történelmet ír: a finnek először vertek minket itthon, ahogy az északírek sem győztek le minket még soha.
  • Pintér nem ezt kérte a játékosoktól.

Pintér Attila tavaly decemberi szövetségi kapitányi kinevezése komoly csalódást keltett. Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a hollandok elleni megalázó 1-8 után azt jelentette be, hogy külföldi edző jön. Ehhez képest adtak szerződést a Győrt irányító Pintér Attilának.

photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és édesapja, Orbán Győző, Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke (j) a foci-Eb selejtezőjében játszott Magyarország–Észak-Írország mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában. Előttük Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke (j2) és Polt Péter legfőbb ügyész (j) ül. (Fotó: Beliczay László / MTI)

Az MLSZ decemberben ezt azzal indokolta, hogy bár sok külföldi érdeklődött a magyar szövetségi kapitányi poszt iránt, de egyrészt türelmet kértek, amíg megismerik a magyar játékosokat, márpedig erre nincs idő, mert a magyar csapat már szeptembertől tétmeccset játszik. A másik, ennél hangsúlyosabb érv volt, hogy a

a komoly, felkészült külföldi szakemberek javadalmazási igénye, és az MLSZ fizetési hajlandósága között lényeges eltérés van.

Még úgy sem volt hajlandó megfizetni az MLSZ egy külföldi edzőt, hogy a szövetség szerint is „korrekt módon engedtek volna a Nyugat-Európában megszokottnak számító igényeikből, melyek erőfeszítések árán megfizethetőek lettek volna. Ugyanakkor a mai magyar labdarúgás gazdasági helyzetében, a jogos erkölcsi elvárások mellett a szövetség nem írhat alá felelősen nagyobb összegű szerződést. ”

Ehhez képest májusban Csányi Sándor elnök már azt közölte az MLSZ közgyűlésén, hogy

„a pénzügyi helyzet sikertörténet a magyar futballban”.

Az MLSZ 389 milliós nyereséggel zárta a 2013-as évet. Csányi szerint 2010-ben „negatív vagyonnal” vették át a szervezet irányítását, amit nemhogy nullára tornáztak vissza, hanem idén már kétmilliárd forint az MLSZ vagyona. Ehhez persze bőséges állami támogatás járt.

„A magyar labdarúgásba 2013-ban 44,5 milliárd forint támogatás érkezett, ebben benne van a stadionépítési támogatások összege is. 1,7 milliárd forintot fordítottak az utánpótlás-fejlesztésre, az akadémiák és nagy utánpótlásképző műhelyek fejlesztésére, a TAO-program 7,6 milliárd forintot vont be a labdarúgásba, a klubok 18 milliárd forintnyi támogatást kaptak, mégpedig 70-30 arányban az amatőrfutball javára”

- idézi a közgyűlést az mlsz.hu

Pintér kinevezése természetesen májusban is szóba került. Szakmai felkészültségét Csányi nem kérdőjelezte meg, a sajtószerepléseit érte némi elnöki kritika.

"Pintér Attila szerintem jól nyilatkozik, mert őszinte, de a stílusán majd kommunikációs tréninggel segítünk."

Mostanra talán számára is kiderült, hogy nemcsak kommunikációs problémák vannak.

Pintér bemutatkozik

A Fradi volt védőjét, edzőként az FTC-vel bajnokságot, a Sopronnal kupát, majd a Győrrel ismét bajnokságot nyerő nagyon nem kellett bemutatni, a stílusát pontosan ismerték a magyar foci rajongói és a játékosok is. A Fradinál például a bajnoki cím megnyerése után lázadtak fel ellen a játékosai a minősíthetetlen stílusa és a rossz edzései miatt. A tréningeken ugyanis leginkább az általa elképzelt taktikát sújkolta, bármi áron.

Egy egész nemzet szurkolótábora áll a csapat mögött, akik bebizonyították már azt, hogy hogy tudnak értük a lelátókon küzdeni. És ezt a küzdést a pályáról nem mindig kapta vissza ez a közönség. Én azt gondolom, hogy nagyban kell ahhoz olyat lépnie a csapatnak, hogy ez a nemzet, ez a szurkolótábor újra boldog legyen, és érezze azt, hogy van egy olyan csapata, aki ha nem is győztesen jön le a pályáról, de emelt fővel tud lejönni. És ezt mindenféleképp meg kell valósítani

- ezzel nyitott Pintér friss szövetségi kapitányként.

Itt jelentette be azt is, hogy a válogatott tagjainak egy héten egyszer találkozniuk kell, hogy taktikailag felépítse a csapatot, hogy „több olyan rendszerben tudjunk mozogni, hogy meglepetést tudjunk okozni, és olyan stratégiával tudjunk kiállni, amivel esélyünk lehet bármely válogatottal szemben”.

„Egyet ígérhetek, pedig ígérgetni nem szoktam. A válogatottnak harapósnak kell lennie. Mindent meg kell tenniük a győzelemért.”

A magyar fociban tökéletes holtidőnek számító januárban Pintér valóban összehívta az által kiszemelt játékosokat, háromszor is.

A második után azt mondta, hogy taktikailag akarja összerakni az egymás mellett játszók kommunikációját és mozgását mind támadásban, mind védekezésben. Szeretnénk a labdakihozatalokat, és a labdakihozatalból támadásba való átmeneteket, illetve a támadásból védekezésbe való átmenetet gyakorolni. Főként a védekezést gyakoroltatta, a labdakihozatalt,

„de már volt, hogy átmentünk picit támadásvezetésbe”.

„Profin és fegyelmezetten állnak hozzá a játékosok az edzésekhez, nagyon bizakodó vagyok” - mondta Pintér. Aki annak alátámasztására, hogy milyen hasznosak ezek az összetartozások, mondott pár mondatot, amit elég sokszor kellett meghallgatnom, hogy szó szerint le tudjam írni. Íme (a videó 2:55-nél)

Amikor elővettük, a 2-2, 3-3, 4-4-et taktikai jelleggel, hogy egymás mellett hogy kell abban a bizonyos dologban, hogy a labdát megtámadva három játékosnak, vagy a kettőnek vagy az egynek a mélységi passzt tudjuk lezárni, ezeket hogy építettük fel, nagyon fegyelmezetten és nagyon jónak tartva ítélték meg, hogy ez egy olyan új dolog az életükben, ami idáig nem volt. Úgyhogy szépen lépésről lépésre próbáljuk magunkat építeni.

A szövetségi kapitány aztán egy hétre elvitte a játékosokat egy törökországi edzőtáborba, főként az itthoniakat, mert az amúgy is egyre kevesebb külföldön játszó magyart nem nagyon engedték el a klubjaik. Az ekkor még a Bundesligában játszó Huszti Szabolcsot próbálta visszacsábítani a válogatotthoz, de nem járt sikerrel.

Pintér elégedett volt az egyhetes edzőtáborral. Azt mondta (ismét csak szó szerinti idézet, a videón 2:12-től):

Én azt gondolom, hogy a játékok kimagaslóan nagyon jó iramban mentek, én azt gondolom, hogy az edzések is, úgyhogy én azt gondolom, hogy ha ez így megy tovább és így, ilyen fegyelmezetten betartva azt, amit kérünk tőlünk, és hozzátéve a tehetségeket és az alázatot, azt gondolom, hogy nagyon bízom benne abban, hogy előre tudunk lépni.

„Ami beleférhetett ebbe az egy hétbe, a labdakihozataltól a támadásvezetésen át a labda visszaszerzésig, mindent végig próbáltunk. Remélem, minél többen kilátogatnak a finnek elleni találkozóra. Nagy szükségünk van a szurkolókra, hiszen ők már bebizonyították, hogy tudnak a nemzeti tizenegyért küzdeni. Most nekünk kell megmutatnunk, hogy tudunk a szurkolóinkért küzdeni, és bízom benne, hogy eredményesek is tudunk lenni”.

Aztán Pintér első meccsén kikapott a finnektől, akik soha nem vertek még minket itthon. Pedig a török edzőtábor után is maradtak még az összetartások, igaz, már csak heti egy nap.

Magyarország-Finnország 1-2 (1-0)
Magyarország: Bogdán Ádám - Vanczák Vilmos, Juhász Roland, Lipták Zoltán (Kádár Tamás, 56.), Leandro - Varga József (Szakály Péter, 87.) - Lovrencsics Gergő (Gyurcsó Ádám, 53.), Koman Vladimir (Futács Márkó, 64.), Sándor György (Elek Ákos, 55.) Dzsudzsák Balázs - Rudolf Gergely (Nikolics Nemanja, 82.)

Pintér a meccs után: „Jó mérkőzést játszottunk, egy nagyon jó finn válogatott ellen, amelynek csapatépítésben két és fél év előnye van hozzánk képest. Az tetszett, hogy fegyelmezett volt a csapat, többször is jól szereztünk labdákat, sajnos sokszor pontatlanul játszottuk meg azokat. Ki kell javítanunk a hibáinkat, a jövőben többet kell birtokolnunk a labdát, rá kell erőltetnünk az akaratunkat az ellenfélre”.

Márciusban már elmaradtak az összetartások, a „klubcsapatok sűrű márciusi programja miatt”. Nem arról van szó, hogy nemzetközi kupaszereplés terhelte volna őket, hiszen már augusztusban sem kellett pályára lépnie magyar csapatnak nemzetközi meccsen.

Április 7-én aztán a másodosztályú Vasas elleni edzőmeccsel készült a válogatott.

Örülök, hogy sikerült egy gyakorló meccset is beiktatni a programba, mert ez segítséget jelent az edzéseken átvett taktikai elemek elsajátításában

- Pintér Attila.

Májusban jött a dánok elleni meccs. A kapitány azt mondta, hogy az utóbbi hetekben alaposan kielemezték a finnek elleni márciusi meccset, és a következő legfontosabb feladata, hogy a csapat kijavítsa a hibákat.

„A labdakihozatalunk nem volt olyan, amilyennek lenni kellett volna. Azért nem volt olyan, mert hátulról nem kezdtünk el építkezni. hanem a második vagy az első hátul megjáratott passz után rúgtuk fel, amikor tovább kellett volna építkeznünk. Illetve amikor, mert hiába rúgtuk föl, elöl nem olyan játékosaink vannak, akik meg tudják ezt tartani. Illetve, a mi játékunknak nem erre kellene, hogy épüljön, bele kellene jönni annak a magyarságnak, ami jellemező volt a magyar futballra, és az nem az, hogy hátulról rúgdaljuk fel, hanem hogy hátulról elkezdjük felépíteni

- elemzett a kapitány (szó szerinti idézett).

Itt azért már panaszkodott is, megjegyezve: kissé szomorú, amiért az év elején még jól működő rendszeres összetartások nem folytatódtak tavasszal, de tartja magát a szavához, és amennyiben egyetlen klub is jelzi, hogy nem engedi el meghívott játékosait, a fair play szellemében a többieknek sem tartja meg az edzőtáborozásokat.

Bár Pintér előre szabadkozott, és szokása szerint feldicsérte az ellenfelet, végül egy számunkra igen hizelgő 2-2 lett a végeredmény.

Magyarország–Dánia 2–2 (1-0)
Debrecen, Nagyerdei Stadion. 20 000 néző.
Magyarország: Gulácsi – Varga J., Lipták (Juhász, 57.), Lang, Korhut (Szabó J., 57.) – Pátkai (Kalmár, a szünetben), Tőzsér – Gyurcsó (Koman, a szünetben), Szakály P. (Varga R., a szünetben), Dzsudzsák – Rudolf (Nikolics, 67.)
Gólszerzők: Dzsudzsák (25.), Varga R. (69.) ill. Eriksen (56.), Schöne (72.)
A meccs után Pintér azt mondta:

„Az eredménynek örülök, és hatvan percig a játékunk is megvolt, szervezetten futballoztunk, és kétszer is vezetést tudtunk szerezni. A középpályán talán bátrabban kellett volna futballoznunk, több passzal helyzeteket kialakítani, és akkor még jobb is lehetett volna az eredmény. Köszönöm a szurkolók támogatását, sokat jelentett a szurkolásuk, nélkülük talán nem sikerült volt elérni a döntetlent. Egy hosszú út elején járunk, több támogatásra és összetartásra van szükség ahhoz, hogy később mi is olyan szervezetten játsszunk, mint a dánok. A vendégek a második félidőben óriási nyomást gyakoroltak ránk, várható volt, hogy a végére nem bírjuk erővel”.

Pintér még januárban azt nyilatkozta, hogy júniusban két, minél erősebb ellenféllel szeretne játszani, hiszen ki kell derülnie, hogy hol tart a csapat, milyen hibái vannak, amit ki kell javítani. Vébérésztvevők helyett aztán jöttek az albánok és a kazahok. Előtte pedig még egy edzőmeccs a Puskás Akadémiával.

Jó és hasznos meccset játszottunk, ez a kilencven perc sokat segít majd a keret kialakításakor és a következő mérkőzésekre való felkészülésben - mondta a Puskás elleni meccs után Pintér Attila az mlsz.hu-nak. És jöttek júniusban az albánok.

Magyarország-Albánia 1-0 (0-0)
MAGYARORSZÁG: Rózsa – Heffler T., Lipták, Lang (Bosnjak, 67.), Korhut – Varga J., Pátkai (Vécsei, 54.) – Dzsudzsák (Lovrencsics, 73.), Rudolf (Priskin, 69.), Stieber (Varga R., 64.) – Futács (Kalmár, 46.).
Gólszerző: Priskin a 82. percben

Pintér a meccs után: Védekezésben sikerült hozni, amit elterveztünk, az ellenfélnek nem volt helyzete a kilencven perc alatt, két-három távoli lövésre kellett csak figyelnünk. Támadásban azonban voltak problémáink, a tolódás jól ment ugyan, szereztünk labdákat, de ezekből nem sikerült veszélyes támadásokat vezetni. A hibák kijavításához van szükség minél több összetartásra és felkészülési meccsre. Azt is meg kell jegyeznem, hogy egy jó mérkőzéshez két csapat kell, mindkettőnek fel kell vállalnia a bátor játékot, az albánok ellen ez a feltétel nem teljesült, és ha már csak az egyik fél visszaáll a saját térfelére, szinte lehetetlen látványosan futballozni. A játékban van hová fejlődnünk, de szeretnék minden Eb-selejtezőt egy-nullra megnyerni, azt gondolom, azzal minden szurkoló is boldog lenne.

Pár nappal később, a kazahok ellen viszont nem Pintér Attila ült a kispadon, a meccs előtt rosszul lett kórházba vitték. Sima, 3-0-s győzelem egy nagyon gyenge ellenféllel szemben.

Magyarország-Kazahsztán 3-0 (1-0)
Magyarország: Rózsa Dániel - Heffler Tibor, Lang Ádám, Korcsmár Zsolt, Korhut Mihály - Nagy Gábor (Kovács István, 55.), Zsidai László - Gyurcsó Ádám (Simon Krisztián, 77.), Vécsei Bálint (Kalmár Zsolt, 79.), Varga Roland (Nikolics Nemanja, 87.) - Priskin Tamás (Futács Márkó, 81.)

Aztán nyáron mindenki elment szabadságra. A válogatott már nem játszott több meccset az északírek elleni selejtezőig, ami nem feltétlenül Pintér hibája, hiszen ő játszani akart. Így egy augusztusi összetartás fért bele csak, egymás között készültek a magyar játékosok. Pintér saját elmondása szerint hatvanhárom játékost követett figyelemmel, negyven fős bő keretet alakított ki belőlük.

Pintér így hangolt az északírek ellen:

A csapat szeretné eredményesen kezdeni az Eb-selejtező sorozatot, mert a jó kezdés nagy lendületet adhat a folytatáshoz. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy újjáalakuló válogatottunk van, amely januárban kezdett el egy új stratégia mentén együtt dolgozni. Több kerettag mindössze egy-két mérkőzésen van túl, de a célunk ezzel együtt is az, hogy eredményesen szerepeljünk a selejtezőkön. A felkészülés során négy mérkőzést játszottunk, mindegyiken sikerült megszereznünk a vezetést, ami azért fontos, mert a BL-statisztikák szerint a meccseket hetven százalékban azok a csapatok nyerik meg, amelyek az első gólt szerzik. Ugyanakkor nem elég megszerezni a vezetést, azért dolgozunk, hogy meg is tudjuk tartani az előnyt.

photo_camera Pintér taktikai utasításokat ad az északírek ellen Fotó: AFP

A vezetés megszerzése amúgy bejött az északírek ellen is, csak a BL-statisztikát nem sikerült teljesíteni ismét, látszik, nem véletlenül nincs ott magyar csapat. Pintért és elképzelés nélkül játszó, az előnyt bután eladó csapatát pedig kifütyülték a nézők.

Mélységi passzokkal szerettük volna megverni az ellenfelet, de ez nem sikerült, csak részben

- mondta például a csalódott Pintér, aki szerint nem azt gyakorolták, amit aztán a pályán látott.

Elfogy a magyar

Azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy a csapat a 60-70. percre elfogy, így hiába szerezzük meg a vezetést, a gólokat rendre ezután kapjuk. Az erőnlétet pedig nem a válogatottban kell megszerezni. (A magyar klubcsapatokra is jellemző, hogy a végén szállnak el. A Debrecen Fehéroroszországban a 93. percben kapott gólt a BATE Boriszovtól, és esett ki a BL-selejtezőből, aztán Svájcban is a 87. percben szerzett biztos előnyt a Young Boys ellenük, a Fradi a 85. percig tartotta a döntetlent Rijekában, de csak addig, a Diósgyőr majdnem kiesett az idegenbeli győzelme után, miután a Liteksz a 85. percben gólt szerzett.)

De aztán Pintér megtalálta a pozitívumokat a meccsben. A csapat szervezett volt, és a játékosokkal becsülettel teszik a dolgukat az összetartásokon.

Ahogy ma az északírek nyertek itt, úgy akár mi is győzhetünk idegenben.

Egy mérkőzésből nem lehet lekövetkeztetést levonni.

Csányi személyesen csalódott

Orbán Viktor is ott volt a meccsen, édesapja társaságában, de nem nyilatkozott a mérkőzés után.

Csányi Sándor MLSZ-elnök viszont igen, egy teljesen másik alkalomból tartott sajtótájékoztatón kérdezték. Az MTI idézte Csányit, aki személyesen csalódott, a legjobban az zavarta, hogy miért nem játszott sokkal bátrabban a válogatott. A közönség sokkal többet érdemelt volna, nehezen pótolható három pontot veszített a válogatott, de még „nem ment el a hajó”. Ráadásul nincs sok idő a változtatásra, hiszen október 11-én Bukarestben, majd a Feröer-szigeteken játszik selejtezőt a csapat. Megkérdezték Pintér Attila további sorsáról, de azt mondta, hogy ez alaposabb kiértékelést, a szakemberekkel és a játékosokkal folytatott konzultációt kíván.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.