Toroczkait elővették a 2012-es Bank Centeres akciója miatt

bűnügy
2014 szeptember 09., 06:45
comments 46

Kényszerítés bűntettének kísérlete miatt vádat emeltek Toroczkai Lászlóval, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) vezetőjével szemben - közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel. 

Még 2012. március 15-én történt, hogy Toroczkai nagyjából száz ember élén behatolt a Bank Center budapesti, Szabadság téri épületébe. Azt követelték, hogy az épületben irodát bérlő Nemzetközi Valutaalap (IMF) valamelyik vezető munkatársa vegye át a petíciójukat. Csakhogy az épületben a biztonsági őrökön kívül senki nem volt.

Miközben Toroczkai fenyegetőzött, társai meccshangulatot teremtettek: petárdákat dobáltak és fáklyákat gyújtogattak. Végül a rendőrök hajtották ki Toroczkaiékat, akik aztán átvonultak a volt MTV-székházhoz, ahol egy nemzetiszínű lobogót, egy árpádsávos zászlót és a HVIM zászlaját is.

Toroczkainak ismerős terep a köztévé volt épülete, 2006-ban ugyanis központi figurája volt a tévészékháznál történteknek. A 2006-os események miatt a rendőrség tízmillió forintos kártérítési pert indított ellene, de a bíróság nem állapította meg Toroczkai felelősségét. 

A Bank Centeres akció után a rendőrség azt közölte, hogy tíz embert azonosítottak azok közül, akik az épületében petárdáztak és fáklyáztak, velük szemben garázdaság miatt indult eljárás. 2012 júniusában pedig vádemelést kezdeményeztek Toroczkai László ellen.

Az ügyészség végül több mint két év után emelt vádat azért, mert Toroczkai „arra próbálta kényszeríteni az ott szolgálatban lévő biztonsági őröket, hogy azonnal intézkedjenek annak érdekében, hogy a nála lévő petíciót a Nemzetközi Valutaalap (IMF) valamely vezető beosztású képviselője a helyszínen átvegye tőle”. A közlemény szerint kényszerítés bűntettének kísérlete miatt a bíróság akár három évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat.

Toroczkai László tavaly óta Ásotthalom polgármestere.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.