Egy libériai miniszter szerint már országuk létét fenyegeti az ebola terjedése

Egészségügy
2014 szeptember 10., 07:19
comments 29

Az ebola úgy terjed, mint az erdőtűz, és mindent elpusztít, ami az útjába kerül.

- mondta el Libéria védelmi minisztere, Brownie Samukai az ENSZ Biztonsági Tanácsának keddi ülésén. A miniszter odáig ment, hogy szerinte a vírus már a háborúk sújtotta ország létezését veszélyezteti.

A miniszter szavait megerősítette az ENSZ BT különmegbízottja, Karin Landgren is, aki szerint Libéria a polgárháború 2003-as lezárása óta a legnagyobb fenyegetésével néz szembe, és a vírust napjaink pestisének nevezte, ami könyörtelenül terjed.

photo_camera Tájékoztató fal Libériában (DOMINIQUE FAGET / AFP)

A Nyugat-Afrikában elszabaduló vírus Libériában végezte a legnagyobb pusztítást, eddig több mint 1200 áldozatról tudni. Az elmúlt három hétben 68 százalékkal nőtt meg a regisztrált fertőzöttek száma, és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint ez az arány csak növekedni fog a következő hetekben.

A kór terjedését nagyban segíti az ország rettenetes közegészségügyi állapota: komoly hiány van kórházi ágyakból, és több esetről tudni, amikor fertőzöttek visszaszöktek a kórházakból otthonaikba, jelentősen növelve a továbbfertőzések esélyét.

Az országban százezer lakosra jut egyetlen orvos, ráadásul az egészségügyben dolgozók közül is legalább 79-en meghaltak már a nem megfelelő védőfelszerelések miatt.

Landgren szerint a probléma súlya már túlmutat az egészségügy állapotán, és biztonsági kérdéseket is felvet, a rendőrségnek ugyanis nincs gyakorlata egy ilyen helyzet kezelésére.

Az ország gazdasága is megérzi a vírus terjedését, Libériába már csak két légitársaság indít járatokat, és számos mezőgazdasági és bányászattal foglalkozó vállalat döntött úgy, hogy átmenetileg beszünteti tevékenységét az országban.

Egy hétfőn megjelent szakértői anyagban az Oxford Egyetem kutatói modellezték a vírus terjedésének útját. Számításuk szerint 15 afrikai országban komoly az esélye, hogy a vírus felbukkanjon.

A vírusról itt írtunk korábban hosszabban, a rettenetes libériai állapotokat pedig John Moore fotósorozata mutatta meg valamennyire. (TIME)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.